Českou delegaci překvapil protest proti Bátorovi

Jeruzalém – Český premiér Petr Nečas je na návštěvě v Izraeli. V Jeruzalémě navštívil památník obětem holocaustu Jad vašem. Potkal tady demonstranty proti úředníkovi Ladislavu Bátorovi. Nečas se dnes také setkal se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Oba předsedové vlád na tiskové konferenci shodně uvedli, že nepodporují jednostranné kroky v otázce uznání samostatné Palestiny. Palestinské vedení chce příští pátek v OSN požádat o uznání palestinských autonomních území za stát.

Český premiér dnes uctil památku obětí holocaustu v Jeruzalémě, kde navštívil památník Jad vašem, položil zde věnec v Síni vzpomínek. Před památníkem se pak setkal i s hloučkem lidí, kteří sem přišli protestovat proti Ladislavu Bátorovi. „Nevíme, jak je možné, že má pan ministr školství poradce a podřízeného, který chválí antisemitské knihy a je aktivní v podobných organizacích,“ říká jedna z protestujících Nataša Dudinská. 

Kolem demonstrantů prošel s delegací právě i český ministr školství Josef Dobeš, jehož je Bátora podřízeným. Dobeš přiznal, že ho demonstrace překvapila. „Byl jsem tedy v úplně jiném rozpoložení, takže jsem ji jen zaznamenal, nebudu na to reagovat,“ uvedl také.

Petr Nečas v Jeruzalémě
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP Photo

Nečas se dnes setkal i s izraelským premiérem, bavili se o Palestině. Jak Nečas, tak Netanjahu shodně tvrdí, že jedinou cestou k míru je dialog. „Řekněme si, že si sedneme za stůl a začneme jednat. To je izraelská pozice a je takto jednoduchá. Musíme prezentovat pravdu,“ sdělil izraelský premiér. Doufá, že Palestinci nakonec pochopí, že přímý dialog s Izraelem nemohou obejít.

Palestinci svou plánovanou žádost o uznání státnosti zdůvodňují tím, že dosavadní mírové rozhovory s Izraelem k výsledku nevedly a jsou znovu zablokovány.  

Premiér Nečas se jasně nevyjádřil k otázce, jak bude ČR v OSN v případě rezoluce o Palestině hlasovat. „Mohu pouze konstatovat, že jsme přesvědčeni, že jakýkoli jednostranný krok mírový proces pouze poškodí, a my jednostranné kroky nepodporujeme,“ řekl. Zdůraznil, že ČR zatím nezná ani obsah palestinské žádosti, ani proceduru, o jakou budou Palestinci v OSN usilovat. Řekl ale v tomto kontextu, že Česká republika a Izrael se v mezinárodních institucích vzájemně podporují.

Už nyní je jisté, že v případě, že se Palestinci obrátí i na Radu bezpečnosti OSN, neuspějí. Pro uznání státu platí, že hlasovat pro musí devět z 15 členských zemí Rady, přičemž ani jedna z pětice s právem veta nesmí toto opatření použít. USA daly předem jasně najevo, že palestinskou žádost vetovat v RB OSN budou.