Končí politická kariéra ruského oligarchy Prochorova?

Moskva – Z vedení ruské strany Pravá věc byl na nynějším sjezdu odstraněn miliardář Michail Prochorov a byl současně ze strany vyloučen. Jeden z nejbohatších Rusů stanul koncem června s požehnáním Kremlu v čele této nové strany, která má v příštím ruském parlamentu zaplnit dosud chybějící zastoupení liberálů. Během sjezdu se ale dostal do ostrého konfliktu s Kremlem. Pravou věc má nyní vést miliardářův protivník Andrej Dunajev.

Prochorov v reakci na nečekaný vývoj sjezdu nejprve obvinil Kreml z pokusu o „nepřátelské převzetí“ strany a zapřisáhl se, že sám neodejde. Dnes však nejprve vyzval své stoupence k odchodu ze „strany loutek“, řízené šedou eminencí Kremlu Vladislavem Surkovem, a k založení nového uskupení. Pohrozil také stížností k prezidentu Dmitriji Medvěděvovi a premiérovi Vladimiru Putinovi a nakonec se nechal slyšet, že se prosincových voleb nezúčastní.

Podle ústřední volební komise by i tak případné nové Prochorovovo uskupení nebylo k volbám připuštěno, protože seznam stran je už uzavřen. Miliardář však nevylučuje, že bude kandidovat v prezidentských volbách v březnu 2012, a mezitím se hodlá domáhat vrácení 500 milionů rublů, které už do Pravé věci investoval.

Šestačtyřicetiletý Prochorov, jehož jmění časopis Forbes odhadl na 18 miliard dolarů, vstoupil do ruské politiky jako první oligarcha od dob ropného magnáta Michaila Chodorkovského, který na politické ambice doplatil vězením. Prochorov však postupoval ve shodě s Kremlem - přinejmenším do chvíle, než se zřejmě vymkl kontrole.

Podle prognózy agentury VCIOM parlamentní volby vyhraje Jednotné Rusko premiéra Putina s 55 procenty hlasů, následovaná komunisty a nacionalisty Vladimira Žirinovského a menší stranou Spravedlivé Rusko, která se pohybuje na hraně zvolitelnosti do sněmovny. Pravá věc podle sociologů získá necelých pět procent hlasů.

V pozadí sporu byla zřejmě Prochorovova úporná snaha prosadit mezi kandidáty do prosincových parlamentních voleb i kontroverzního bojovníka s narkotiky Jevgenije Rojzmana, navzdory aktivistově kriminální minulosti, která se prezidentovi nelíbí. Prochorov se však zapřisáhl, že raději odejde, než aby se Rojzmana vzdal. Politici a politologové nyní zvažují, zda je konflikt skutečný, anebo jen fingovaný. Ve sporu však miliardář získal na svou stranu například známou zpěvačku Allu Pugačovovou.

Michail Prochorov a Alla Pugačevová na sjezdu strany Pravá věc
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze
Vydáno pod