Abbás požádá o uznání Palestiny jako plnohodnotného státu

Ramalláh – Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl, že Palestincům v OSN půjde o plnohodnotné uznání jejich státnosti. Hodlají o to požádat Radu bezpečnosti OSN. Abbás před palestinskými představiteli vysvětloval důvod, proč o to chce příští týden požádat ve Valném shromáždění OSN. Palestinská agentura Maan dnes informovala o průlomu v jednáních mezi Izraelem, Palestinci a západními státy. Izrael by prý mohl přistoupit na povýšení statusu palestinských území v rámci OSN.

Abbás řekl, že mu nejde o izolaci Izraele ani o zpochybnění jeho legitimity jako nezávislého a uznávaného státu. Palestinci chtějí poukázat na desetiletí křivd, v nichž vinou Izraele žijí, a na nelegitimnost izraelské okupace svých území.

Zdůraznil, že Palestinci se dosud snažili svého státu dosáhnout v mírových jednáních s Izraelem, ale marně. Důvodem je podle něj neústupnost židovského státu. „Nejedeme do OSN, abychom získali nezávislost. Vrátíme se, abychom dále vyjednávali. Jde nám o plnohodnotné členství v OSN,“ řekl Abbás.

Palestinci jsou podle něj připraveni spravovat vlastní stát. V minulých dvou letech budovali své instituce, mají kvalitní zákony a dodržují lidská práva. Plnohodnotné členství v OSN jim podle Abbáse pomůže vyjednávat o zásadních otázkách sporu s Izraelem.

Abbás má ve Valném shromáždění OSN vystoupit příští pátek a očekává se, že při té příležitosti přednese žádost o členství v OSN. Nyní mají Palestinci status entity s právem pozorovatele. I když má Abbás mezi Palestinci velkou podporu, podle jednoho z posledních průzkumů si skoro 60 procent z nich myslí, že pro takový krok nenastal ten správný čas. Prioritou by prý mělo být jednání s Izraelem.

Mahmúd Abbás, předseda palestinské samosprávy:

„OSN požádáme o uznání našeho legitimního práva – o plnohodnotné členství Palestiny v této organizaci. Chceme jako ostatní lidé na Zemi žít svobodně. Chceme palestinský stát s hranicemi z roku 1967 a Východní Jeruzalém jako jeho hlavní město.“

I palestinské vedení ví, že z New Yorku asi odjede s nepořízenou – v Radě bezpečnosti je totiž nejspíš čeká veto Spojených států. Dosavadní mírové rozhovory ale nikam nevedly a Palestinci doufají, že cesta do New Yorku by do nich mohla vnést čerstvý vítr.

Izrael by mohl částečně ustoupit

Arabský deník Al-Haját dnes napsal, že v jednáních mezi palestinskou samosprávou a Evropskou unií se zatím podařilo dosáhnout shody ve čtyřech z 20 bodů návrhu palestinské žádosti. Patří k nim obnova izraelsko-palestinských mírových jednání do půl roku a zastavení izraelských jednostranných kroků, zejména výstavby v židovských osadách. Další z bodů zaručuje, že Valné shromáždění OSN pozve předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse k projevu, v němž se přihlásí k dodržování principů OSN. Poslední z dohodnutých bodů předpokládá, že Světová banka a Mezinárodní měnový fond Valnému shromáždění předloží zprávu o tom, jak reálné je zajistit vládu v Palestině po jejím vzniku.

Jeden z poradců premiéra Benjamina Netanjahua prohlásil, že Izrael nebude mít námitky proti povýšení statusu Palestinců, pokud to nebude uznání jejich státnosti. Nyní jsou Palestinci považováni za entitu s právem pozorovatele.

Izraelští vojáci na západním břehu
Zdroj: ISIFA/EPA/Abed al Hashlamoun

Izrael posiluje hlídky na západním břehu

Izrael začal na západním břehu Jordánu rozmisťovat posily. Důvodem jsou očekávané demonstrace, které připravují Palestinci na podporu žádosti v OSN o uznání autonomních palestinských území. Izrael proto mobilizuje tři armádní prapory záložníků, tedy bezmála 1 500 mužů.

Byly posíleny hlídky kolem židovských osad na západním břehu Jordánu. Velitel centrálního okruhu izraelské armády, který zahrnuje i západní břeh Jordánu, generál Avi Mizrahi, dal vojákům striktní rozkaz, aby jednali zdrženlivě a vyhýbali se v případě problémů krveprolití. 

Vybavil je proto takovými zásahovými prostředky jako granáty se slzným plynem nebo tlakovými prostředky, které jim mají umožnit vyhnout se ostré střelbě do demonstrantů.