Je naraženo! V Mnichově teče pivo proudem

Berlín - Dvěma mocnými údery palicí narazil v pravé poledne primátor Mnichova Christian Ude první sud letošních pivních slavností Oktoberfest. Podle tradice tím zahájil už 178. ročník největších pivních radovánek na světě, které do 3. října očekávají přes šest milionů návštěvníků z celého světa, včetně nedalekého Česka.

Předehru lidovému veselí obstaral v zaplněných ulicích bavorské metropole průvod sládků a hostinských na Tereziánskou louku nedaleko centra města, kde se tento svátek všech milovníků pěnivého moku od roku 1810 koná. Pozornost všech se pak přesunula do obřího stanu Schottenhammel, kde Ude před zraky 10 000 prominentů a šťastlivců, kteří se dostali dovnitř, ve 12:00 přesně mířenými ranami dřevěnou palicí do pípy a tradičním zvoláním „O'zapft is!“ (Je naraženo!) sedmnáctidenní radovánky plné jídla, pití a pouťové zábavy odstartoval.

  • Oktoberfest autor: Matthias Schrader, zdroj: AP Photo
  • Oktoberfest autor: Matthias Schrader, zdroj: AP Photo

První načepovaný tuplák podle zvyku primátor podal bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi, který má z titulu své funkce tu výsadu, že může jako první ochutnat, jaké pivo letos mnichovští sládci pro tuto příležitost uvařili. Ačkoli oba politici tuto úvodní ceremonii společně absolvovali už potřetí, i pro ně to byla svým způsobem premiéra. Prvně spolu Oktoberfest zahajovali jako budoucí soupeři v boji o post šéfa bavorské vlády. Narážení to ale nijak nepoznamenalo.

Ude v žertu přiznal, že hlavním důvodem kandidatury je, aby se mohl také konečně na Oktoberfestu jako první napít. „Je to jedna z těch předností, kterou bych si nechal líbit,“ poznamenal populární sociálnědemokratický primátor, jenž Oktoberfest zahajoval poosmnácté.

Lederhose a dirndl v akci

To už se však v beznadějně obsazených 14 velkoprostorových a 21 menších pivních stanech roztočily pípy a šenkýřky v bavorských krojích dirndlech začaly roznášet mezi nedočkavými hosty mázy piv a tácy s pečenými koleny, grilovanými kuřaty a klobásami s preclíky. I mnoho návštěvníků dorazilo v tradičních bavorských úborech, ženy v dirndlech a pánové v kožených kalhotách s padacím mostem, které se staly nedílnou součástí této akce.

Každoročním zvykem se stalo také zdražování piva, za které letos hosté na Oktoberfestu zaplatí mezi 8,95 a 9,20 eura (218 až 226 Kč) za jeden tuplák ležáku. Jeho cena tak vůbec poprvé prolomila hranici devíti eur. S napětím se proto očekává, zda to některé pivomilce neodradí od větší konzumace a zda odolá loňský rekord, kdy 6,4 milionu návštěvníků vypilo 7,1 milionu litrů zlatavého moku.

Vydáno pod