Kaddáfího mluvčí: Nálety NATO zabily 2000 lidí

Tripolis - Mluvčí bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dnes prohlásil, že nálety NATO na Syrtu zabily za uplynulých 17 dnů přes 2 000 lidí. Kaddáfí je v Libyi, odkud řídí boje proti povstalecké prozatímní vládě, uvedl také Músá Ibráhím. Žádné z těchto tvrzení není možné nezávisle ověřit. Severoatlantická aliance informovala, že v Syrtě útočí pouze na vojenské cíle. Ibráhím dále řekl, že Kaddáfího síly mají stále dostatek zbraní a jsou připraveny bojovat ještě měsíce.

Jeho slova jako by potvrzoval i páteční ústup bývalých povstalců z města Baní Valíd po tvrdých střetech s oddíly věrnými Kaddáfímu. Baní Valíd zůstává vedle měst Sabhá a Syrta jedním z mála, jež stále ještě nemají jednotky Přechodné národní rady (NTC) pod kontrolou.

NATO v reakci na tvrzení Ibráhíma uvedlo, že v noci na dnešek v Syrtě útočilo pouze na jednoznačně vojenské cíle. Přesto však prý tvrzení o mrtvých civilistech prověří stejně jako ve všech podobných případech.

Podle zpráv z místa to nevypadá, že by se v nejbližší době na Baní Valíd znovu pokusily zaútočit. Spíše vyčkají, až k městu dorazí posily v podobě asi 1 000 mužů, kteří prý k místu směřují z různých částí Libye.

RB OSN zmírnila sankce vůči Libyi

Rada bezpečnosti OSN zmírnila sankce proti Libyi, aby umožnila některým důležitým libyjským institucím obnovit činnost narušenou občanskou válkou. Mimo jiné uvolnila zmrazená aktiva dvou libyjských ropných společností a zmírnila restrikce vůči libyjské centrální bance. Patnáctičlenná RB OSN rovněž jednomyslně schválila vyslat do Libye misi OSN, která má novým libyjským úřadům pomoct s přechodem k demokracii.