Svatba? Pro tisíce malých Afričanek zlý sen

Ndola (Zambie) - Svatba je pro mnoho nezletilých dívek v Africe trauma na celý život. Každý den jich podstupuje sňatek z donucení na pětadvacet tisíc. Za jejich právo na dětství bojují jejich vrstevnice v Americe.

Desetiletá dívka jako nevěsta a mnohem starší muž jako ženich. V Africe je to běžná praxe. Sňatek domluví rodiče, aniž by se budoucí manželé předtím viděli. OSN odhaduje, že takový osud postihne v příštích deseti letech kolem sta milionů dětí. „Má to negativní dopad na celý jejich život. Dívky přestanou chodit do školy, nemají bezpečný sex a v deseti nebo jedenácti letech otěhotní. Je to hodně tvrdé,“ říká Jennifer Rednerová z Mezinárodní koalice pro zdraví žen.

Proti dětským nevěstám protestují jejich vrstevnice ve Spojených státech. Do kampaně se zapojilo 150 tisíc amerických teenagerů a v petici žádají o pomoc i Bílý dům. Sňatkům z donucení chtějí zabránit dřív, než bude pozdě. „Když se dívka vdá ještě jako dítě, její životní cesta drasticky změní směr,“ upozorňuje Erica Lambersonová z americké nadace Girl Up.

Zakořeněné tradice v afrických rodinách může změnit jen vzdělání a osvěta. Americké školačky chtějí matky v Africe přesvědčit, že ukradené dětství jejich dcerám už nikdo nevrátí.

Vynucené svatby v Africe (zdroj: ČT24)
Vydáno pod