Volby v Lotyšsku vyhrála proruská levice, její vláda není jistá

Riga – Dnešní předčasné parlamentní volby v Lotyšsku na základě průzkumů u hlasovacích místností jasně vyhrála proruská opoziční levice. Historický zisk téměř 29 procent hlasů jí však nemusí nutně stačit na sestavení vlády. Po dvaceti procentech hlasů mají totiž podle agentury APA vládní hnutí Jednota premiéra Valdise Dombrovskise a formace Reforma bývalého prezidenta Valdise Zatlerse, které by mohly vytvořit koalici.

Mezi druhým a třetím místem zatím není jasno. Utkají se o něj Dombrovskis se Zatlersem. Pokud by na druhém místě skončila premiérova Jednota, je podle dřívějších prognóz pravděpodobné, že zůstane v čele kabinetu pravého středu. Jeho povolebním spojencem by se nejspíš stala exprezidentova Reforma.

Nedařilo se naopak sdružení Zelených a Rolníků. Ti oproti minulým parlamentním volbám přišli o téměř polovinu příznivců. Nyní získali 11,6 procenta hlasů. Ze 13 politických uskupení, které do volebního boje vstoupily, mohlo vybírat téměř 1,5 milionu oprávněných voličů. Celkové předběžné výsledky se očekávají v neděli odpoledne.

O předčasných volbách v referendu rozhodli Lotyši

Na předčasné parlamentní volby došlo necelý rok po těch předchozích. Na konci července o nich v referendu rozhodli Lotyši. Ti se jasnou většinou 94,3 procenta odevzdaných hlasů vyjádřili pro rozpuštění parlamentu. Referendum na jaře vyhlásil někdejší prezident Zatlers poté, co obvinil parlament, že kryje korupčníky před soudním stíháním, a prohlásil, že zákonodárný sbor je ovlivňován oligarchy, kteří z něj učinili nástroj pro prosazování svých hospodářských zájmů. Poslanci poté odmítli zvolit Zatlerse do druhého funkčního období a místo něj do úřadu hlavy státu vybrali bývalého bankovního ředitele Andrise Bérziňše.

Volby v Lotyšsku vyhrál proruský blok (zdroj: ČT24)
Vydáno pod