Zemětřesení v Indii a Nepálu: až 63 mrtvých, desítky raněných

Dillí/Káthmándú – Počet obětí zemětřesení v Himálaji stoupá. Podle agentury AFP si otřesy, jež měly sílu 6,9 stupně Richterovy škály, vyžádaly už 63 obětí. V Indii je postižen hlavně malý stát Sikkim, který leží na hranici s Nepálem, Tibetem a Bhútánem. Úřady hlásí zřícené budovy a přerušení telefonického a internetového spojení v postižené oblasti. Zemětřesení mělo sílu 6,9 stupně.

Zemětřesení, které udeřilo dnes večer místního času, mělo podle americké geologické služby USGS epicentrum 68 kilometrů severovýchodně od Gántóku, tedy od hlavního města indického svazového státu Sikkim ležícího u hranic s Nepálem. Ohnisko otřesů se nacházelo dvacet kilometrů pod povrchem. Po hlavním otřesu následovaly podle sdělení indické seizmologické služby dva následné o síle 6,1 a 5,3 stupně. Služba vydala varování před možnými dalšími otřesy.

Mluvčí nepálské policie Binod Singh:

„Nejméně tři lidé přišli o život v Káthmándú, když se v důsledku zemětřesení sesula zeď britské ambasády, dva další pak na východě Nepálu.“

Rozsah škod v Indii zatím není možné zjistit, protože je postižená oblast řídce obydlená. Mnozí tamní obyvatelé přitom žijí v odlehlých oblastech, které byly odříznuty od světa sesuvy bahna způsobenými zemětřesením.

V důsledku otřesů se podle zpráv televizních stanic zřítilo deset až 12 budov ve městě Gántók s 50 tisíci obyvateli. Záchranáři podle Singha neúnavně prohledávají trosky zřícených budov a budou v hledání případných přeživších a uvězněných osob pokračovat celou noc. „Vyhlásili jsme vysokou pohotovost,“ zdůraznil Singh.

Zemětřesení přerušilo jednání poslanců

Otřesy vyhnaly v sousedním Nepálu a Bangladéši mnoho lidí z domovů, úřadů a nákupních center. Na přilehlé parkoviště vyběhli ze zasedací síně také nepálští poslanci, kteří v metropoli Káthmándú právě jednali o státním rozpočtu. Po 15 minutách se však vrátili a pokračovali v rozpočtové debatě.