Soud rozhodl: Terorista Breivik zůstává v izolaci

Oslo - Soud v norském Oslu dnes podle očekávání prodloužil vyšetřovanému atentátníkovi Andersi Breivikovi o dalších osm týdnů vazbu, z toho čtyři týdny v úplné izolaci jako dosud. I dnešní soudní slyšení s Breivikem, který 22. července při dvou teroristických útocích v Norsku zabil 77 lidí, se z rozhodnutí soudce konalo s vyloučením veřejnosti.

O dalším případném prodloužení vazby soud rozhodne 14. listopadu, kdy atentátníkovi vyprší dnes vymezený pobyt za mřížemi. V úplné izolaci zůstane Breivik do 17. října. Soudní proces vzhledem ke složitosti případu pravděpodobně nezačne dříve než příští rok.

Prokuratura žádala o prodloužení atentátníkovy úplné izolační vazby o dalších osm týdnů. Minule to soudce označil za nezbytné z hlediska dalšího vyšetřování. Sám Breivik nazval svou izolaci „sadistickou mučicí metodou“. Izolace ale znamená jen tolik, že nemá spoluvězně a nemá ani přístup ke sdělovacím prostředkům, tedy televizi, tisku a internetu.

Pokud bude 32letý Breivik usvědčen z terorismu, hrozí mu až 21 let vězení. Jestliže bude i poté považován pro společnost za hrozbu, bude moci být dále držen pod dozorem.