Rozhovor se Straussem-Kahnem na TF1 si nenechalo ujít 13 a půl milionu lidí

Paříž - Nedělní televizní rozhovor s Dominiquem Straussem-Kahnem, v němž se bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) poprvé veřejně vyjádřil ke své americké sexuální aféře, sledovalo rekordních 13 446 000 diváků. Ve večerní relaci francouzské televizní stanice TF1 Strauss-Kahn dvacet minut odpovídal na otázky novinářky Claire Chazalové.

„Považuji to za morální selhání a nejsem na to hrdý. Hluboce toho lituji. Lituji toho každý den za poslední čtyři měsíce a litovat jsem toho nepřestal,“ řekl v Strauss-Kahn v úvodu rozhovoru. Přiznal, že s hotelovou pokojskou, která ho obvinila, měl „nevhodný vztah“, který ale neobsahoval žádné násilí. Dodal, že zmíněná pokojská Nafissatou Diallová „lhala“. Také naznačil, že za jejím jednáním mohly být finanční motivy. O dalších podrobnostech svého newyorského selhání nehovořil. V USA totiž v tomto případě stále čelí civilní žalobě. Nedávno byl také vyslýchán francouzskou policií kvůli obvinění z údajného pokusu o znásilnění. Trestní oznámení na něj podala novinářka Tristane Banonová, jde o událost z roku 2003.

Aféra Strausse-Kahna zaměstnává média už od května. Tehdy ho newyorská policie zatkla kvůli obvinění, že sexuálně napadl pokojskou v luxusním manhattanském hotelu. Dvaašedesátiletý ředitel MMF, který měl před skandálem šanci stát se francouzským prezidentem, strávil týden ve vazbě a šest týdnů v domácím vězení. Koncem srpna byl případ odložen, protože prokuratura nepovažovala údajnou oběť sexuálního útoku za dostatečně důvěryhodnou. Do Francie se Strauss-Kahn vrátil začátkem září.

Vydáno pod