Po berlínském debaklu vyzývá opozice Merkelovou k předčasným volbám

Berlín - Po debaklu vládních svobodných demokratů (FDP) v nedělních berlínských volbách vyzvala německá opozice kancléřku Angelu Merkelovou k vypsání předčasných voleb. Výsledek FDP, kteří se vůbec nedostali do berlínského zemského sněmu, podle opozičních politiků potvrdil, že kancléřčina středopravá koalice už není schopná vlády. Volby v metropoli vyhrála sociální demokracie (SPD), o jejímž berlínském předákovi Klausu Wowereitovi se začalo spekulovat jako o možném kancléřském kandidátovi nejsilnější opoziční strany. Koaliční představitelé dnes ale prohlásili, že chtějí ve vládní spolupráci pokračovat.

SPD získala podle konečných, ovšem ještě neoficiálních výsledků 28,3 procenta hlasů, druzí křesťanští demokraté (CDU) Angely Merkelové si připsali 23,4 procenta. Na třetím místě skončili Zelení se 17,6 procenta hlasů a jsou považováni za nejpravděpodobnějšího budoucího koaličního partnera SPD na berlínské radnici. Průlom zaznamenala Německá pirátská strana, která se s 8,9 procenta hlasů dostala vůbec poprvé v Německu do zemského parlamentu. Krutou porážku naopak utrpěla vládní FDP, která obdržela jen 1,8 procenta hlasů. Podle německé opozice tak voliči vládní koalici ukázali, že už se vyčerpala. Předseda SPD Sigmar Gabriel proto vyzval Merkelovou, aby spolupráci s FDP ukončila a uvolnila cestu k předčasným volbám.

Nad možností předčasných voleb se v komentáři zamýšlí server magazínu Der Spiegel. Souhlasí s opozicí, že FDP bude pro Merkelovou „stále více koulí na noze“, a ptá se, zda ještě někdo vážně počítá s tím, že by koalice mohla normálně vládnout do řádného termínu voleb v roce 2013. Šance Merkelové v předčasných volbách by přitom podle Spiegelu nebyly špatné, neboť by z nich mohla vzejít velká koalice se SPD, v jejímž čele by opět stanula ona.

Diskuze o nových volbách otevřely v SPD znovu otázku, kdo by stranu v nich měl vést jako kancléřský kandidát. Doposud se nejčastěji mluvilo o bývalém ministru financí Peeru Steinbrückovi. Wowereitovo třetí vítězství v řadě v berlínských volbách vneslo však do hry také tohoto politika, který se netají svou homosexuální orientací.

Rozhovor s Jaroslavem Šonkou (zdroj: ČT24)