Palestinci vyšli do ulic podpořit žádost o uznání své státnosti

Ramalláh – Na západním břehu Jordánu vyšly tisíce lidí na dnešní manifestaci uspořádanou na podporu žádosti o uznání Palestiny v OSN. Úřady i školy zůstaly zavřené. Palestinci defilují nejen Ramalláhem, ale také Nábulusem a Hebronem. Akci svolala strana Fatah předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse. Ten svou žádost přednese v pátek na Valném shromáždění OSN. Konečné slovo pak bude mít Rada bezpečnosti. Pokračují ale i diplomatické rozhovory a zatím není jasné, jak se k žádosti organizace postaví. Abbáse dnes přijme také americký prezient Barack Obama.

K pochodům vyzvalo Abbásovo hnutí Fatah s tím, že demonstrace mají být poklidné. Fatah očekává, že na velkém mítinku a pochodu v Ramalláhu se sejdou tisíce lidí. Vládní úřady daly na dnešek volno svým zaměstnancům, zavřeny zůstanou i školy. 

Proti plánovanému jednostrannému kroku je Izrael a také USA. Palestinci ale svůj krok zdůvodňují ztrátou naděje na získání státu prostřednictvím mírových rozhovorů. Izrael je podle nich záměrně blokuje.

Podle nedávné dohody mezi umírněným Fatahem a radikálním islamistickým hnutím Hamas se nemají žádné akce na podporu palestinské iniciativy v OSN ani proti ní konat v pásmu Gazy, kde vládne Hamas. Toto hnutí s Abbásovým postupem nesouhlasí a označuje ho za ústupek od práv Palestinců a od jejich územních nároků.

Ahmad Maždalání, palestinský ministr práce:

„Neprobíhá žádný pokrok v mírovém procesu. Zároveň si uvědomujeme, že USA se kloní k Izreaeli na úkor Palestinců. Proto, a kvůli dvaceti letům rozhovorů, které nepřinesly žádný výsledek, jsme se rozhodli přednést naši věc mezinárodnímu společenství.“

S žádostí o uznání samostatné Palestiny nesouhlasí také Izrael. Nechce dělit izraelské území a opakovaně vyzývá k obnovení mírových rozhovorů. Na jeho stranu se kloní Spojené státy, které už deklarovaly, že při hlasování chtějí proti palestinské žádosti použít právo veta.

Palestinci tvrdí, že by pro uznání samostatnosti na Valném shromáždění OSN mělo hlasovat minimálně 127 států. Izrael takovou podporu zpochybňuje. Mezitím na obou stranách izraelsko-palestinské hranice probíhají protestní akce. Palestinci bojují za navrácení zabraného území, včetně části Jeruzaléma, Izraelci zase chtějí město zachovat. Panují obavy, že by zatím poklidné demonstrace mohly přerůst v násilné střety. 

Americký prezident Barack Obama vystoupí dnes v 16:00 SELČ na úvod zasedání Valného shromáždění OSN a stejně jako mnoho dalších politiků se pokusí odvrátit to, co newyorští diplomaté přirovnávají k „železničnímu neštěstí“.

Pokud by palestinská žádost neuspěla, zůstane Abbásovi možnost požádat o rozšíření pozorovatelského statutu při OSN. Palestinci by získali stejné postavení, jaké má například Vatikán. Ve Valném shromáždění takovou žádost nikdo vetovat nemůže.