USA prý v Africe budují tajné základny pro bezpilotní letouny

Washington – Spojené státy vytvářejí soustavu tajných základen ve východní Africe a na Arabském poloostrově. Ty mají sloužit pro nasazení bezpilotních letounů proti teroristickým skupinám v Somálsku a v Jemenu. Uvedl to deník The Washington Post s odvoláním na zdroje v americké vládě a na tajné diplomatické depeše, zveřejněné serverem WikiLeaks.

Americké námořnictvo má už od roku 2009 základnu s několika bezpilotními letadly typu Reaper na Seychelách. Podle oficiálních informací mají tato letadla sloužit k průzkumu při operacích proti somálským pirátům v Adenském zálivu. Diplomatické depeše zveřejněné WikiLeaks ale ukázaly, že Američané využívají letadla ze Seychel i proti teroristické skupině Šabáb v Somálsku. Další základnu s bezpilotními letadly provozují Spojené státy v Džibutsku. Po čtyři roky se Američané snažili přesvědčit i Etiopii k vybudování podobného zařízení.

Podle deníku vzniká další základna pro použití bezpilotních letadel v blíže neupřesněné zemi na Blízkém východě. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) prý buduje vzletovou dráhu, z níž by tyto stroje startovaly do operací zaměřených proti jemenské odnoži teroristické sítě al-Káida.

Washington Post konstatuje, že s příchodem administrativy současného amerického prezidenta Baracka Obamy se značně rozšířilo nasazení bezpilotních letounů. Ty v afghánsko-pákistánském pohraničí v posledních letech zabily řadu vysokých představitelů al-Káidy, jejich nasazení však vyvolává protesty místních obyvatel i pákistánské vlády.