Společnost Jak-Servis dolétala

Moskva – Společnost Jak-Servis, jejíž letoun Jak-42 havaroval před dvěma týdny u Jaroslavle, dnes přišla o licenci. Při hloubkové kontrole neprošlo deset jejích strojů, které teď nesmějí startovat. Rozhodla o tom Ruská federální agentura pro bezpečnost civilního letectví Rosaviacija.

Společnost Jak-Servis zřejmě míří k zániku, dnes jí agentura pro bezpečnost letectví odebrala licenci. Firma je charterový přepravce, převážně létá s letouny Jak-42. Už v minulosti měla společnost problémy právě s těmito stroji, nesměla s nimi dokonce létat do zahraničí. 

Kromě společnosti Jak-Servis prověřuje agentura ještě desítky dalších ruských aerolinií. V několika případech odhalila vážné závady na provozovaných letounech, dvěma leteckým společnostem pozastavila činnost.  

Neštěstí ze 7. září, kdy havarovalo letadlo krátce po startu na letišti v Jaroslavli, přežil z 45 lidí pouze palubní inženýr Alexandr Sizov. Ten by již brzy mohl pomoci s objasněním příčiny nehody. Teď se v moskevské nemocnici zotavuje ze zranění. Je při vědomí a jeho psychický stav je podle lékařů dobrý. Čekají ho ještě dvě operace, do dvou týdnů by ale mohl být propuštěn domů. Vyšetřovatelé už plánují jeho výslech.