Oběti odposlechů dají k soudu Murdochovu společnost

Londýn - Britský advokát obětí telefonických odposlechů praktikovaných již zaniklým britským listem News of the World (NoW) magnáta Ruperta Murdocha dnes oznámil, že hodlá v USA zažalovat Murdochovu společnost News Corp. Té NoW patřil. Murdochovu společnost žaluje i bývalý šéfredaktor NoW a pozdější poradce britského premiéra Andy Coulson.

„V rámci tohoto postupu bude možné vyslýchat všechny představitele News Corporation v USA, včetně Ruperta Murdocha a jeho syna Jamese Murdocha,“ poznamenal advokát Mark Lewis, který se již spojil s americkým kolegou Normanem Siegelem k přípravě žaloby.

Coulson, který po vypuknutí skandálu odešel z postu mediálního poradce premiéra Davida Camerona, žaluje společnost sdružující Murdochovy britské listy za to, že mu prý přestala platit právní poplatky, jak bylo původně dohodnuto. Společnost se ke zprávě podle Sky News odmítla vyjádřit.

Odposlechy pomocí hlavně najatých detektivů byly údajně v News of the World běžnou praxí a týkaly se tisíců lidí. Skandál se táhl několik let a s plnou silou propukl začátkem července, kdy se ukázalo, že list nechal v roce 2002 odposlouchávat hlasovou schránku mobilního telefonu unesené a později zavražděné britské dívky Milly Dowlerové. Odhalení vyvolalo pobouření, které vedlo k uzavření NoW, a Murdoch se musel kvůli aféře vzdát převzetí televize BSkyB.

Vydáno pod