Velmoci mají nový plán pro Blízký východ, Abbás má námitky

New York - Abbás nepřijme návrh blízkovýchodního kvartetu na urovnání konfliktu s Izraelem, pokud nezablokuje budování osad na okupovaných územích. Takzvaný Blízkovýchodní kvartet dnes přišel s návrhem, který má do konce příštího roku přinést dohodu o řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v americké televizi označil návrh kvartetu ze „významný“. Rada bezpečnosti OSN by se měla zabývat žádostí o uznání palestinského státu už v pondělí. O potvrzení státnosti včera požádal palestinský prezident Abbás, Spojené státy ovšem hrozí vetem.

Poté, co palestinský předák Mahmúd Abbás odevzdal v New Yorku žádost Palestiny o členství v OSN, diplomatická jednání horečnatě pokračují. Blízkovýchodní kvartet ve složení OSN, USA, Evropská unie a Rusko se snaží odvrátit střet v Radě bezpečnosti, Spojené státy by totiž ohlášené veto na mezinárodním poli mohlo až příliš poškodit.

Abbás z tribuny Valného shromáždění v pátek opakovaně potvrdil, že návrat k přímým izraelsko-palestinským rozhovorům je možný jedině v případě, že Izrael zastaví budování osad na okupovaných územích. Po jeho projevu se sešli zástupci blízkovýchodního kvartetu a vypracovali několikabodový návrh obnovení zablokovaného dialogu. Plán stanoví časový harmonogram jednání, o problému budování osad se ale nezmiňuje a jeho řešení nenabízí.

Abbás návrh prostuduje, jeho obsah ale zřejmě odmítl

Palestinský prezident podotkl, že návrh kvartetu studuje, ale podle interpretace agentury AP jeho obsah de facto odmítl. Palestinci podle dnešního Abbásova vyjádření „nebudou brát v úvahu žádnou iniciativu“, která by ignorovala požadavek zastavení výstavby židovských osad. Abbás rovněž řekl, že Rada bezpečnosti OSN by měla debatu o přijetí Palestiny ukončit „během týdnů, nikoli měsíců“. O termínu přijatelném pro palestinskou samosprávu už dříve hovořil významný člen palestinského hnutí Fatah Azzam Ahmad, který vyslovil požadavek 14 dnů. „Palestinci budou čekat dva týdny, než Rada bezpečnosti posoudí žádost o členství,“ řekl dnes předseda parlamentní frakce vládnoucího hnutí Fatah.

Haní al-Masrí, Centrum pro mediální výzkum a studia: 

„Pokud by se to, co navrhuje kvartet, dalo zrealizovat, pak by se to stalo už před jednáním OSN. V posledních týdnech a měsících tady bylo neobyčejně živo. Diplomaté se snažili najít recept na to, jak v rozhovorech pokračovat. Tyto pokusy ale vždycky ztroskotaly.“  

Velmoci vyzvaly Palestinu a Izrael, aby se urychleně vrátily k jednacímu stolu. Mírové rozhovory by měly začít bez jakýchkoli předběžných podmínek a diplomatická čtyřka rovněž pro jednání stanovila časový plán. „Do měsíce by se měly sejít na přípravném jednání. Do tří měsíců by obě strany měly představit komplexní návrhy ohledně hranic a bezpečnosti,“ prohlásil bývalý britský premiér a nynější zvláštní vyslanec pro otázky Blízkého východu Tony Blair. Nejpozději za půl roku by pak mělo dojít k zásadnímu pokroku, plánují diplomaté s tím, že koncem roku 2013 už má existovat rámcová dohoda.

Izrael na návrh kvartetu krátce po jeho zveřejnění v New Yorku reagoval opatrně. Vysoký izraelský představitel totiž pouze řekl, že židovský stát návrh prostuduje. Zdroj z americké diplomacie citovaný izraelským deníkem Haaretz uvedl, že Izraelci na návrh odpověděli příznivě, palestinský přístup je údajně konstruktivní.

Diplomatická čtyřka má nový plán pro Blízký východ (zdroj: ČT24)

„Jsme připraveni převzít odpovědnost podle cestovního plánu (mezinárodní plán kvartetu) a podle mezinárodního práva, ale Izrael musí převzít svou a zastavit kolonizaci na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalému,“ nechal se slyšet hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát. Palestinské vedení prostuduje komuniké kvartetu, jakmile se vrátí do Ramalláhu, dodal palestinský vyjednávač před odletem palestinské delegace z New Yorku.

Palestinci požadují, aby Rada žádost projednala do dvou týdnů

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás v pátek předal generálnímu tajemmíkovi OSN Pan Ki-munovi žádost o uznání Palestiny jako 194. státu OSN. Pan Ki-mun dokument bezodkladně předal Radě bezpečnosti. Palestinská otázka může na výkonném orgánu OSN ležet až několik týdnů. Spojené státy proto doufají, že se mezitím podaří dovést Palestince a Izraelce zpátky k jednacímu stolu a o žádosti se nakonec hlasovat nebude.

Palestinská samospráva ovšem požaduje, aby Rada bezpečnosti o jejich žádosti rozhodla nejpozději do dvou týdnů. „Palestinci budou čekat dva týdny, než Rada bezpečnosti posoudí žádost o členství,“ prohásil předseda parlamentní frakce vládnoucího hnutí Fatah Azzam Ahmad v rozhovoru pro palestinskou agenturu Maan. Významný člen palestinského hnutí nicméně neuvedl, jaké kroky hodlají Palestinci podniknout, pokud Rada členství zamítne.

Podle agentury Reuters je nejisté, zda žádost podpoří potřebných devět z 15 členů Rady bezpečnosti. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí ovšem vyjádřil přesvědčení, že potřebné hlasy se jim shromáždit podaří. „Konzultace pokračují, především s Gabonem, Nigérií a Bosnou a Hercegovinou, které ještě musejí vyjádřit svůj postoj,“ uvedl Málikí.

Abbásova loňská žádost o členství Palestiny v OSN
Zdroj: ČTK/AP/Richard Drew

Abbásův pokus nepodporují všichni Palestinci. Proti se staví třeba Fatahův politický konkurent Hamás, který ovládá pásmo Gazy. Kromě Spojených států a Izraele jednostranný krok odsuzují i některé evropské země včetně České republiky. Na včerejším zasedání Valného shromáždění OSN to potvrdil český prezident Klaus.

Vydáno pod