Papež vyzval církev, ať se vzdá státem poskytovaných privilegií

Freiburg - Na poslední mši, kterou papež Benedikt XVI. odsloužil během své návštěvy rodného Německa, se dnes ve Freiburgu sešlo asi 100 000 lidí. Bohoslužba se konala poblíž freiburského letiště a mnozí věřící na ni čekali od nočních hodin. Hlava katolické církve pobyla v zemi čtyři dny, během nichž se například setkal s oběťmi sexuálního násilí kněží. Jeho návštěvu provázely demonstrace i nadšení. Na setkání s 1 500 významnými německými katolíky, mezi nimiž nechyběl ani prezident Christian Wulff, pak papež vyzval církev, aby se vzdala privilegií poskytovaných státem. Pomůže jí to podle něj lépe plnit její poslání.

„Církev osvobozená od materiálních a politických závazků se může lépe a více křesťanským způsobem obracet na celý svět, být skutečně světu otevřená,“ řekl papež. Neupřesnil, jakých privilegií přesně by se církev měla vzdát. Agentura DPA podotkla, že v Německu stát vybírá církevní daň a církve finančně podporuje. Na státních školách je také výuka náboženství a na některých univerzitách zřízených státem jsou teologické fakulty.

Na mši přijel Benedikt XVI. v papamobilu, aby mohl požehnat tisícovkám lidí, kteří ho nadšeně vítali s vlaječkami a transparenty. Obrovské pódium s oltářem, odkud papež hovořil k věřícím, bylo vybudováno nedaleko letištní přistávací dráhy. Před ním byly rozestaveny desítky řad s lavičkami pro návštěvníky.

V kázání se Benedikt XVI. zaměřil na otázku svobody a zdůraznil, že Bůh dal člověku možnost volit mezi dobrem a zlem. „Bůh střeží naši svobodu. K ničemu nás nenutí,“ řekl papež. Pontifik také kritizoval „církevní rutinéry“, kteří v církvi vidí jen jakýsi náboženský aparát, aniž by víru prožívali srdcem. Podle papeže jsou i lidé, kteří o Bohu pochybují, „království Božímu blíže, než věřící, z jejichž víry se stala rutina a kteří v církvi vidí jen instituci, aniž by nechali vírou zasáhnout svá srdce“.

Benedikt XVI. končí návštěvu Německa (zdroj: ČT24)

Papež je na návštěvě Německa od čtvrtka a jeho přítomnost v zemi vyvolává nadšení i kritiku. Tisíce lidí protestovaly kvůli konzervativním hodnotám, které Vatikán prosazuje. Poukazovali například na postoj katolické církve k homosexuálům nebo antikoncepci. Mnozí mají papeži za zlé také to, jak alibisticky se církev postavila k obětem sexuálního zneužívání kněžími.

Benedikt XVI. zahájil svou německou cestu v Berlíně, v pátek se pak ve východoněmeckém Erfurtu nečekaně sešel s několika lidmi, kteří zakusili sexuální zneužívání od představitelů církve. Pro kritické věřící bylo toto setkání ale zklamáním, podle nich šlo z papežovy strany jen o bezvýznamné gesto. Nepřímo se ale k problému vyjádřil. Aniž by ho přímo pojmenoval, mluvil papež o nebezpečí, že bude znemožněna cesta k šíření křesťanského poselství kvůli  „neposlušnosti poslů“.

Vydáno pod