Před soudem v Bělorusku další 4 Lukašenkovi protikandidáti

Minsk - Před běloruským soudem znovu stanou opoziční předáci, včetně čtyř bývalých prezidentských kandidátů. Od loňských voleb si autoritářský režim Alexandra Lukašenka trvale vyřizuje účty s opozicí, kterou viní z organizování masových nepokojů. O víkendu byl odsouzen na pět let vězení první z Lukašenkových volebních protikandidátů.

V prosinci vyšli do ulic demonstranti, kteří otevřeně projevovali svůj nesouhlas se znovuzvolením prezidenta Lukašenka. Jenže režim prezidenta, který je u moci 16 let, proti nim zakročil. Následovalo násilné potlačení demonstrací, zatýkání, soud a hrozící trest až 15 let vězení.

Za mřížemi skončili i ti, co si troufli proti Lukašenkovi kandidovat na hlavu státu. Mezi nimi i Andrej Sannikov. O víkendu ho soud poslal na 5 let do vězení. Údajně podněcoval k masovým protivládním nepokojům. Sannikov vinu odmítá a proti rozsudku se odvolal. Jeho manželka, známá běloruská novinářka Iryna Chalipová, dostala dva roky vězení podmíněně.

Opozice v Bělorusku znovu u soudu (zdroj: ČT24)

Ještě dnes čeká soud další čtyři prezidentské opoziční kandidáty, kteří taktéž skončili ve vězení. 

A světu se postup běloruského režimu nelíbí. Evropská sedmadvacítka kvůli tamní situaci běloruskému prezidentovi v lednu znovu zakázala vstup na území unie. Kromě Lukašenka se sankce dotkly i dalších představitelů běloruského režimu.Verdikt minského tribunálu nad Sannikovem kritizovaly také Spojené státy, které vyzvaly Bělorusko k propuštění „všech politických vězňů“.