Strauss-Kahn požádal soud, aby zamítl žalobu pokojské

New York - Bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn požádal v pondělí soud v New Yorku, aby zamítl občanskoprávní žalobu pokojské z tamního hotelu. Pokojská Nafissatou Diallová požaduje odškodné za údajné sexuální napadení. Finančníkovi právníci ale tvrdí, že na údajný čin se vztahuje Straussova-Kahnova diplomatická imunita.

Diallová v květnu obvinila Strausse-Kahna, že ji v hotelovém pokoji napadl a přinutil k orálnímu sexu. Dvaašedesátiletý Francouz byl kvůli obvinění zadržen na letišti, strávil týden ve vazební věznici a šest týdnů v domácím vězení.

Trestněprávní proces, v němž by Straussi-Kahnovi hrozilo až 25 let vězení, se nakonec neuskutečnil. Prokuratura stáhla žalobu s odůvodněním, že Diallová, jediná svědkyně žalující strany, není dostatečně důvěryhodná.

Aféra ale pokračuje před občanskoprávním soudem, kde se pokojská domáhá odškodného za újmu, kterou jí údajně způsobilo „násilné a sadistické“ napadení Straussem-Kahnem. Finančníkovi právníci tvrdí, že sexuální styk byl dobrovolný.

Strauss-Kahn byl před vypuknutím aféry považován za jednoho z favoritů pro prezidentské volby, které se ve Francii uskuteční příští rok, skandál ho ale o šanci kandidovat připravil. Po uvalení vazby se také Francouz vzdal křesla v čele MMF s odůvodněním, že se musí plně soustředit na očištění svého jména.

Nafissatou Diallová
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA