Kvůli Washingtonově památníku teď do USA nejezděte

Washington - Úřady v americkém hlavním městě nechají do odvolání zavřenou jednu z nejnavštěvovanějších staveb – Washingtonův památník. Obelisk vysoký 169 metrů poškodilo v srpnu zemětřesení o síle 5,8 stupně. Ve zdivu jsou hlavně v horní části pukliny široké až tři centimetry, jimiž dovnitř proniká světlo. Správa parků a památek chce proto památník co nejrychleji opravit.

Po zemětřesení také přestal fungovat výtah uvnitř monumentu. Vogel uvedl, že podle předběžného šetření se zřejmě rozbil systém protizávaží.

Na 169 metrů vysokou stavbu nyní začnou šplhat odborníci, kteří by měli zblízka prověřit všechny škody a zahájit opravy. Správa monumentu předpokládá, že bude trvat několik týdnů, než se památník znovu otevře veřejnosti.

Stavba Washingtonova monumentu začala v roce 1848, dokončen byl až v roce 1884. U základny jsou stěny z bílého mramoru široké 4,5 metru, na vrcholu pak jenom 45 centimetrů.

Památník byl poškozen při srpnovém zemětřesení, které zasáhlo severovýchod Spojených států. Otřesy způsobily menší škody, ve Washingtonu byla kromě monumentu poškozena i katedrála, z níž se odlomily tři menší kamenné věžičky. Úřady také kvůli zemětřesení odstavily dva reaktory jaderné elektrárny ve Virginii a musely prověřit jejich bezpečnost. Žádní lidé ale nebyli zraněni.