V ruských jeslích mají syfilis

Moskva - Skandál v ruských médiích vyvolal případ dvou ošetřovatelek z dětských jeslí, jimž lékaři diagnostikovali syfilidu. V obou zařízeních v Petrohradě a Jekatěrinburgu byly nařízeny pečlivé kontroly zdravotního stavu dětí, které ale žádné závažnější onemocnění neodhalily. Zdravotní stav personálu předškolních zařízení odstartoval celostátní kontroly a vyvolal tvrdou kritiku ruského ombudsmana.

V obou případech se chorobu podařilo včas odhalit. V Petrohradě zjistili onemocnění jedné z ošetřovatelek během pravidelné lékařské prohlídky, po níž byla 33letá nemocná žena okamžitě propuštěna. Na její onemocnění se ale přišlo až při druhém zdravotním testu, choroba byla v pokročilém stádiu a neléčená. V Jekatěrinburgu kontrola ukázala, že žena s nebezpečnou diagnózou v dětském zařízení dál pracuje.

Ruský hlavní hygienik Gennadij Oniščenko nařídil okamžitou kontrolu všech ruských předškolních zařízení a zdravotní testy jejich zaměstnanců. Za „otřesný případ“ označil kauzu ruský dětský ombudsman Pavel Astachov, který upozornil, že povinné zdravotní testy personálu jeslí se nyní v Rusku provádějí mnohem méně často, než tomu bylo v minulosti.