Žalobci chtějí vidět Tymošenkovou 7 let za mřížemi

Kyjev - Po čtrnáctidenní přestávce byl v Kyjevě obnoven proces s ukrajinskou expremiérkou Julijí Tymošenkovou obžalovanou z překročení pravomocí při jednání o dodávkách ruského plynu v roce 2009. Ukrajinská prokuratura dnes navrhla pro expremiérku trest sedmi let. Oznámila to agentura RIA Novosti. Soud hned na začátku obnoveného řízení odmítl žádost obhajoby, aby soudní projednávání kauzy bylo zastaveno a případ vrácen k došetření.

„Vina obžalované byla v plném rozsahu prokázána,“ tvrdila soudu jedna z žalobkyň Lilija Frolovová. Sama padesátiletá Tymošenková označila soud za absurdní a v soudní síni obvinila prezidenta Viktora Janukovyče z politické msty. „Chci připomenout Janukovyčovi, že ať jsem kdekoli, ve vězení nebo na svobodě, cítím se jako svobodný člověk,“ řekla svým soudcům expremiérka. 

Mluvčí Tymošenkové řekla agentuře AP, že žalobkyně Frolovová pro expremiérku požadovala také peněžitý trest 1,5 miliardy hřiven, v přepočtu skoro 3,5 milionu korun, jako náhradu údajných škod, které obžalovaná podle ní ukrajinskému státu uzavřením nevýhodného obchodu s Ruskem způsobila. Navíc by Tymošenkové soud měl zakázat vykonávat vládní funkce po dobu tří let.

Západ kritizuje Janukovyče

Soud vyvolal silnou kritiku nejen v řadách nejsilnější ukrajinské strany Baťkivščyna, které Tymošenková předsedá, ale i v Evropské unii a ve Spojených státech. Západ stále silněji a otevřeněji ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vyzývá k propuštění vězněné političky a varuje ho, že zneužívání justice k účtování s opozicí se neslučuje s evropskými demokratickými pravidly, k nimž se Kyjev hlásí.

Pokračuje soud s Tymošenkovou (zdroj: ČT24)