Lipská zoo rozhodla: Heidi žila, žije a bude žít!

Berlín – Uhynulá šilhavá vačice Heidi zůstane zachována i příštím generacím. Hvězda lipské zoologické zahrady s údajnými věšteckými schopnostmi totiž bude vycpána – podobně jako kdysi medvěd Knut. Zda se na ni její fanoušci budou moct chodit dívat, ale ještě lipská zoo nerozhodla. „Heidi bude šilhat dál!“ oznámil dnes nejčtenější německý deník Bild, kterému vypreparování zvířete potvrdil ředitel zoo Jörg Junhold. Na rozdíl od Knuta se ale lipská zahrada nechystá stavět Heidi žádný pomník: zvířátko má připomínat pouze jeho fotografie ve výběhu, kde žilo.

Dočasně bude v zoo také umístěna kondolenční kniha. „Pokud by si návštěvníci přáli, mohou do ní napsat své pocity ze smrti Heidi,“ vysvětlil ředitel Junhold.

Tři a půl roku starou vačici nechalo vedení zoo tento týden navždy uspat, aby zkrátilo její utrpení. Její zdravotní stav se totiž podle něj prudce zhoršoval a naděje na jeho zlepšení vzhledem k jejímu stáří byla nulová.

V Lipsku Heidi žila od loňského května, kdy se do saského města přestěhovala se svojí sestrou-dvojčetem Nairou a samečkem Teddym z dánské zoo. Zvířecí celebritou se stala díky svému šilhání, jehož důvody veterináři nikdy přesně nezjistili. K jejímu výběhu proudily tisíce návštěvníků, kteří toužili na vlastní oči spatřit tuto přírodní kuriozitu. Heidi dostala dokonce vlastní profil na Facebooku, na němž má podle Bildu téměř 334 000 přátel, a byl o ní natočen seriál. Její věhlas se ještě rozšířil poté, co letos správně předem uhádla držitelku Oscara pro nejlepší herečku, kterou se stala Natalie Portmanová za výkon v baletním dramatu Černá labuť.