Disneyland – pro někoho kýč, pro jiného sen

Orlando (USA) – Svět Walta Disneyho (Walt Disney World), který se nachází jihozápadně od floridského Orlanda, je největším parkem svého druhu na světě. Největší je nejen svou rozlohou, ale i nabídkou služeb. Slouží jako místo oddechu pro děti a dospělé a stal se symbolem americké popkultury. Kromě jiného v něm najdeme třeba slavný Popelčin zámek. Walt Disney World úspěšně propojil zábavu s obchodem a cestovním ruchem.

Pro někoho je Svět Walta Disneyho synonymem kýče, pro jiné zase světem pohádek a splněných snů. Park zabírá 122 kilometrů čtverečních, což je třeba jen o něco málo méně, než je rozloha Plzně. Jeho zbudování přišlo na 400 milionů dolarů. Není však nejstarším parkem z Disneyho impéria. Sám „otec zakladatel“ stihl ještě v roce 1955 otevřít v kalifornském Anaheimu vůbec první Disneyland. Aby si parky udržely přízeň návštěvníků, byly v devadesátých letech přeměněny na rekreační střediska s komplexním zázemím - hotely, obchody i restauracemi.

Areál v Orlandu tvoří čtyři tematické parky, dva vodní parky a celá řada nejrůznějších atrakcí. K hlavnímu Pohádkovému království, které ročně navštíví až 17 milionů lidí, časem přibyly vědeckotechnické Centrum Epcot, Disneyho filmová studia, Království zvířat nebo simulovaná Vesmírná mise. Malé návštěvníky pak neúnavně provázejí známé postavičky z pohádek včetně myšáka Mickeyho. Na své si ale přijdou i dospělí, resort totiž obklopují i golfová hřiště či jachtingový klub.

Nápad vybudovat zábavní a současně i výchovný park se zrodil v hlavě animátora a producenta Walta Disneyho už koncem 40. let minulého století. Když sledoval své děti na kolotoči, přemýšlel o stavbě parku pro zaměstnance a jejich potomky. Stávající zábavní místa v USA se Disneymu zdála špinavá a nebezpečná. Nadchl ho naopak park Tivoli v dánské Kodani. Peníze na projekt neměl, prodal tedy jeden ze svých domů a půjčil si i od akcionářů.

Kromě dvou parků v USA provozuje společnost Walt Disney Company sesterská zábavní zařízení v Tokiu, Paříži a Hongkongu. Už přes dvacet let má firma i vlastní školu, kde školí zájemce o práci v jejích zábavních parcích. Prakticky denně se po celém světě konají castingy na zpěváky, herce či tanečníky. Od roku 1923, kdy Walt Disney společně se svým bratrem Royem založili v garáži studio na kreslené filmy, se jejich firma značně rozrostla. Dnes je koncern Walt Disney Company mediálním a filmovým gigantem. Pod jeho jménem se sdružují filmová studia, zábavní parky, multimiliardová mediální síť, vydavatelství, ale i výletní lodě. Disney vlastní televizní společnost ABC, kabelové kanály Disney Channel a sportovní ESPN nebo filmové studio Pixar.