Lampedusa čelí další vlně imigrantů

K italskému ostrovu Lampedusa doplulo za posledních 24 hodin přes 1 300 uprchlíků ze severní Afriky, především z Tuniska a Libye. Na moři strávili několik dnů a jejich zdravotní stav byl dobrý. Od začátku roku připlulo na ostrov přes 35 tisíc běženců, Itálie je rozváží do záchytných táborů. Rostoucí vlna přistěhovalců naplňuje obavy některých evropských zemí, které žádají o znovuzavedení hraničních kontrol.

Lampedusa, která leží zhruba v půli plavby mezi Sicílií a Tuniskem, je hlavním centrem imigrační krize, kterou vyvolala vlna protirežimních povstání v severní Africe. Tisícovky imigrantů přijala ubytovací střediska na Apeninském poloostrově poté, co premiér Silvio Berlusconi koncem března slíbil, že Lampedusu běženců zbaví. Přeplněné čluny však k nevelkému ostrovu s 5 000 stálými obyvateli směřují dál. Stovky lidí riskantní plavbu nepřežily.

Podle italského ministra vnitra Roberta Maroniho unie proti krizi nepostupuje dost rázně. Nedávno uzavřená dohoda mezi Itálií a Tuniskem o zamezení přílivu migrantů však podle něj funguje, ačkoli nejméně 218 lidí z celkového počtu běženců, kteří dorazili na Lampedusu v noci na dnešek, přišlo právě z Tuniska.