Za zabití pákistánského guvernéra čeká policistu poprava

Islámábád – K trestu smrti dnes odsoudil pákistánský soud policistu Mumtáze Kadrího za to, že zabil guvernéra provincie Paňdžáb. Salmán Tasír byl zavražděn 4. ledna na tržišti v hlavním městě Islámábádu. Guvernér se otevřeně vyjadřoval například proti kontroverznímu zákonu o rouhání, prosazovanému některými islamisty.

Pákistánský soud odsoudil vraha guvernéra provincie Paňdžáb k trestu smrti. Odsouzený Mumtáz Kadrí byl členem ochranky guvernéra. K vraždě došlo v lednu při střelbě na tržišti v Islámábádu. Guvernér Salmán Tasír se angažoval v několika politických kauzách. Vystupoval například proti rouhačskému zákonu. 

Odsouzený Mumtáz Kadrí u soudu přiznal, že guvernéra zavraždil právě kvůli tomu. Vrah ke svému činu dodal, že zabitím rouhače vykonal boží zákon a necítí se proto vinen. Vražda guvernéra pákistánskou společnost rozdělila. Řada z nich oslavovala Mumtaze Kadrího jako hrdinu.

Za zabití pakistánského guvernéra čeká policistu poprava (zdroj: ČT24)

Kadrího odsoudil soud pro případy terorismu v Rávalpindí. Proces se z bezpečnostních důvodů konal ve věznici. Před ní se sešlo několik stovek lidí a vyjadřovalo Kadrímu podporu. „Potrestáním jednoho Mumtaze Kadrího vytvoříte tisíc Mumtazů Kadríů,“ provolával jeden muž megafonem.

Za urážku proroka Mohameda dostávají lidé v Pákistánu až trest smrti. Zavražděný guvernér Salmán Tasír zákon o rouhání otevřeně kritizoval a chtěl ho zmírnit. Radikální islamisté jsou ale tvrdě proti.

Tasír byl členem Pákistánské lidové strany a blízkým spolupracovníkem prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Angažoval se v několika politických sporech. Kritizoval také sporný zákon o rouhání, který je podle jeho kritiků možné zneužít k pronásledování náboženských menšin.

Tasír není jedinou obětí této vášnivé diskuze. Kvůli kritice stejného zákona necelé dva měsíce po vraždě guvernéra zemřel ministr pro náboženské menšiny Šahbáz Bhatí. Zabili ho radikálové z Tálibánu a al-káidy. Oba politici zdůrazňovali, že zákon o rouhání je možné zneužít k pronásledování náboženských menšin. Pákistánská vláda kontroverzní zákon zatím měnit nehodlá.