Syrská opozice vyzývá mezinárodní společenství k ochraně Syřanů

Damašek – Po nedělním ustavení sjednocující Syrské národní rady v tureckém Istanbulu vyzvala syrská opozice mezinárodní společenství, aby učinilo kroky k ochraně syrského lidu, který je kvůli prodemokratickým protestům terčem ozbrojených represí režimu prezidenta Bašára Asada. Ve svém prohlášení rada sice odmítá zahraniční intervenci, která by narušovala suverenitu Sýrie, nicméně podle ní má vnější svět humanitární povinnost chránit syrský lid.

Prohlášení a vznik rady je významným krokem dosud rozdrobené syrské opozice, která se takto sjednotila po šesti měsících protivládních protestů. Asadův režim proti demonstrantům postupuje stále tvrději, používá i těžkou techniku včetně tanků. Zásahy bezpečnostních sil si vyžádaly od března už 2 700 lidských životů včetně stovky dětí.

Úryvek z prohlášení:

„Rada vyzývá mezinárodní organizace a vlády, aby se přihlásily ke své zodpovědnosti a podpořily syrský lid, chránily ho a zastavily zločiny a hrubé porušování lidských práv, jichž se dopouští protiprávní současný režim.“

Úkolem národní rady je především koordinovat její další postup proti Asadově režimu. Podle Burhana Ghaljúna, který se stal jejím předsedou, má rada coby nezávislý orgán otevřený „všem Syřanům“ sjednocovat všechny syrské opoziční proudy a představovat společnou platformu pro místní koordinační výbory, dlouhodobě zakázané Muslimské bratrstvo či menšinové Kurdy.

Rada se skládá z valného shromáždění, sekretariátu a výkonného výboru. Prosazovat chce vytvoření státu s demokraticky volenými zástupci a opozici má poskytnout jednotné vedení mimo jiné v reakcích na masakry, jichž se dopouštějí vládní síly.