Přijíždí bulharský premiér: Expert na bojová umění a boj se zločinem

Sofia/Praha - Bulharský premiér Bojko Borisov přijíždí na návštěvu České republiky v době, kdy se jeho země potýká s mohutnými protiromskými protesty a kdy se Bulharsku nepodařilo získat nutnou podporu EU pro vstup do schengenského prostoru. To by také společně s bulharským bojem proti korupci mohlo být tématem plánovaných schůzek Borisova s premiérem Petrem Nečasem, prezidentem Václavem Klausem a předsedou Senátu Milanem Štěchem.

Stoupenci bulharských extrémně pravicových uskupení protestují v posledních dnech proti „romskému teroru“, „beztrestnosti Romů“ a „sociálnímu parazitování“ romské menšiny a volají po přísnějších trestech pro ně. Prezident Georgi Parvanov o víkendu slíbil přísnější kontrolu lidí, kteří podezřele rychle zbohatli, a přísné tresty pro podněcovatele národnostní nesnášenlivosti.

Bulharsku se kromě toho společně s Rumunskem nepodařilo před necelými dvěma týdny na zasedání ministrů vnitra EU získat nutnou jednomyslnou podporu pro vstup do schengenského prostoru; ČR byla pro jejich vstup. Obě nejmladší členské země EU splnily technické podmínky nutné pro vstup do tohoto prostoru, některé státy jim ale vytýkají nedostatečný boj proti organizovanému zločinu a korupci. Polské předsednictví EU zřejmě bude nyní chtít, aby se rozšíření Schengenu dostalo na jednání říjnového summitu EU.

Borisov je známý tím, že si často nebere servítky. „Největší problém Bulharů je špatný lidský materiál,“ prohlásil například před svým nástupem do úřadu v roce 2009. Svým pozdějším konstatováním, že v „GERBu milují muži ženy a ženy muže“, zase rozzlobil organizace gayů a lesbiček. Letos v létě pobouřil opozici a zřejmě i některé Bulhary, když obyvatele této balkánské země přirovnal ke svým dvěma ovčáckým psům: Jsou prý sice skvělí, ale nesmějí se pustit ze řetězu.

Charismatický milovník bojových umění Bojko Borisov se narodil 13. června 1959. Byl krátce trenérem bulharské reprezentace v karate, v 80. letech začal pracovat na ministerstvu vnitra, po pádu komunismu si založil bezpečnostní agenturu. Na ministerstvo vnitra se vrátil v roce 2001 a stal se velitelem policie. Velkou popularitu si získal tím, že osobně vedl zásahy proti pašerákům drog a zločineckým gangům, které přepadávaly auta na silnicích. Tvrdě také kritizoval skandály kolem spojení politiků a soudců s organizovaným zločinem. V roce 2005 se stal starostou hlavního města Sofie a v březnu 2006 byla zaregistrována jeho strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), která si za hlavní cíl určila boj s korupcí na nejvyšších místech.