Britská „akce Kryštof“: Řidiči za volantem čtou, tančí a surfují po webu

Londýn - Za volantem se toho dá stihnout opravdu hodně. Britská policie minulý týden například zadržela řidiče, který za jízdy na notebooku odpovídal na otázky rozhlasového kvízu a ještě při tom stihl popíjet kávu. Provinilec byl odhalen v rámci akce nazvané Operation Tramline, kdy hampshirská policie natáčela z neoznačeného náklaďáku řidiče, kteří se plně nevěnují řízení.

Při akci se policisté opravdu nestačili divit. Zachytili například řidiče, který se za jízdy cpal hruškou, kterou si napichoval nožem, o případech telefonování za jízdy ani nemluvě. Za posledně jmenovaný prohřešek zaplatíte na ostrovech pokutu 60 liber a umáznou vám tři body. Pokud kvůli telefonování za jízdy způsobíte nehodu se smrtelnými následky, čeká vás 14 let za mřížemi. Podle statistik za volantem kromě toho baští každý sedmý Brit.

Během pětidenní akce bylo zadrženo 84 vozidel a na 65 lidí dopadla ruka zákona – z toho na 39 za používání mobilního telefonu za jízdy. Britští policisté mají ale v zásobě i další kuriozity podobného střihu. V Birminghamu například načapali řidiče autobusu, který si za jízdy četl knížku a volant otáčel jen svými lokty. Neméně kuriózní jsou záběry rumunského řidiče kamionu tančícího za volantem, který dokonce chvilku řídí nohama.