Paříž začala půjčovat elektromobily

Paříž – V Paříži se spustila nová služba – půjčování elektromobilů, které má fungovat na samoobslužném principu. Bude to podobně jako s oblíbeným půjčování kol. Zatím je na deseti místech v provozu šedesát vozů, servis se má ale rychle rozšiřovat.

Systém půjčování elektromobilů se rozjel zatím zkušebně. Naostro by měl začít od 5. prosince, kdy bude k dispozici až 250 vozů. Zaregistrovat se do něj je ale možné už teď. „Lidé uznají, že tu budou místa bez hluku a smradu z automobilů. A to vidím jako velkou výhodu,“ podotkl podnikatel a zakladatel projektu Vincent Bolloré.

Na jedno nabití ujedou pařížské elektromobily Bluecar až 250 kilometrů. Služba má být doplňkem k veřejné dopravě a taxíkům a rozšířit možnosti dopravy po městě. V létě příštího roku se počítá už se dvěma tisíci vozů. Cílem je i zpřístupnit elektromobily širšímu okruhu uživatelů.

Problémem je ale osoba zakladatele projektu. Podnikatel Vincent Bolloré vyrábí baterie do elektromobilů a má blízko k prezidentu Sarkozymu. Čelí proto kritice kvůli podezření z klientelismu.

V Paříži se jezdí elektromobily (zdroj: ČT24)