Po kalašnikovech pomalu končí i UAZ a letectvo

Moskva – Ruská armáda se po samopalech Kalašnikov a ostřelovačských puškách Dragunov pomalu loučí s dalším dávným symbolem – terénními vozy UAZ. Ministerstvo obrany se už poohlíží po nástupci „sovětského džípu“, který se vyrábí od roku 1972. Stávající zásoby vystačí do roku 2015, dokdy by vojáci měli najít nástupce. Mezitím jsou možné nákupy jen malého množství upravených verzí původního typu, které výrobce nabízí pod názvem UAZ Hunter.

Několik aut už dostala výsadková brigáda v Ulan-Ude; po Kurilských ostrovech jezdí pár desítek nových UAZů v barvě khaki s japonskými motory pod kapotou.

Původní typ UAZ-469, po modernizaci v polovině 80. let přejmenovaný na UAZ-3151, se těšil pověsti sice hodně spartánského, ale spolehlivého vozu, schopného vypořádat se s ruskými cestami. Ruští vojáci mu láskyplně přezdívají „bobík“ nebo „kůzle“.

Podle expertů by se měla ruská armáda poučit z amerických chyb v Iráku a Afghánistánu, kde hodně vojáků zahynulo ve vozech Hummer při výbuších náloží nastražených u silnice, a tak by nový ruský terénní vůz měl být opancéřovaný a vybavený zesíleným rámem, na který by se dal umístit kulomet či granátomet, přičemž by si měl zachovat schopnost přepravovat alespoň 800 kilogramů nákladu.

Ruské ministerstvo obrany minulý měsíc poprvé odmítlo nákup legendárních samopalů Kalašnikov, jimiž každoročně obnovuje svůj arzenál. Zbraň, která si vydobyla světovou proslulost jednoduchou obsluhou a mimořádnou odolností, je podle ministerstva zastaralá a neodpovídá už potřebám. A zásoby ve skladech prý postačí na příštích 15–20 let. Ale tvůrci zbraně, dvaadevadesátiletému Michailu Kalašnikovovi, raději informaci nesdělili v obavě, že by ji nepřežil. Zbrojovka v Iževsku, která zbraň vyrábí od 40. let minulého století, slibuje představit novou útočnou pušku s lepšími parametry k Novému roku.

Ruské letectvo zanikne jako samostatný druh vojska

Kdysi slavnému ruskému vojenskému letectvu zvoní hrana jako samostatnému druhu vojska. V rámci reformy armády prosazované prezidentem Dmitrijem Medvěděvem bude letectvo spojeno s dosavadními kosmickými vojsky do nového druhu sil s názvem Vzdušně-kosmická obrana (VKO). „Otázka vytvoření VKO je v poslední fázi řešení,“ řekl novinářům velitel dosavadních kosmických vojsk Oleg Ostapenko. Podle něj bude VKO prezidentem Medvěděvem jako vrchním velitelem ozbrojených sil oficiálně vytvořeno k 1. prosinci.

Podstatné pro dosavadní velení letectva je, že nový druh zbraně bude formován na základě dosavadních kosmických vojsk, a povinnost formálně se rozpustit tak padne na velitelství letectva. Někteří generálové a vysocí důstojníci z něj půjdou do zálohy, zbývající budou převedeni do VKO jako o stupeň nižší celek, tedy pouhá samostatná správa. Už nyní důstojníci z velení letectva jezdí do štábu kosmických vojsk projednávat organizační otázky.

Vydáno pod