Sarkozy vyzval Rusko k plnění závazků vůči Gruzii

Tbilisi - Rusko by podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho mělo přestat vyhrožovat Gruzii. Řekl to při návštěvě Tbilisi. Dodal, že Moskva by měla dodržovat podmínky příměří, které po rusko-gruzínské válce z roku 2008 pomohl dojednat právě Sarkozy. Podle Gruzie Rusko porušuje podmínky mírové smlouvy, protože se jeho vojáci nestáhli na předválečné pozice a zůstávají v odštěpeneckých provinciích Abcházii a Jižní Osetii.

Sarkozy vyzval důrazně Moskvu, aby zastavila „zastrašování, hrozby a pokusy o destabilizaci (Gruzie), které jsou nepřijatelné“. 

Vyzval ji rovněž, aby respektovala svoje závazky dojednané při podpisu příměří v srpnu 2008 mezi Moskvou a Tbilisi, jímž skončila krátká válka mezi oběma zeměmi, která vypukla po jednostranném vyhlášení nezávislosti gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. 

„Navzdory veškeré strategické logice a přijatým závazkům zůstávají před vašimi dveřmi velké vojenské síly,“ řekl Sarkozy s odkazem na ruské jednotky v Abcházii a Jižní Osetii.

Vydáno pod