Mírové síly v Afghánistánu odvrátily koordinovaný útok povstalců

Kábul - Mezinárodní mírové síly pod vedením NATO v Afghánistánu ISAF dnes oznámily, že odvrátily největší koordinovaný útok proti svým jednotkám od roku 2009. Jeho terčem se v pátek, tedy v den desátého výročí invaze vedené USA, která svrhla vládu Tálibánu, stalo několik pozic NATO ve třech okresech východní provincie Paktika u hranic s Pákistánem. Zabito bylo nejméně 25 povstalců, jeden koaliční voják byl lehce zraněn. Oblast tří provincií Paktika, Chóst a Paktíja je baštou sítě klanu Hakkáníů napojeného na Tálibán a al-Káidu. Ten stojí za několika velkými útoky z poslední doby včetně výbuchů v metropoli Kábulu.

Povstalci byli prý zabiti při vzdušných úderech a přestřelkách. Voják ISAF, jehož národnost mluvčí neuvedl, byl zraněn při výbuchu auta naloženého trhavinami zhruba 300 metrů od opevnění bojové pozice, na kterou povstalci zaútočili. 

Provincie Paktika a sousední provincie Chóst a Paktíja jsou baštami extremistické sítě Hakkáníů napojené na Tálibán a al-Káidu. Američané ji označují za nejaktivnější afghánskou povstaleckou skupinu a přisuzují Hakkáníům zorganizování několika velkých útoků z poslední doby, včetně obléhání americké ambasády, sídla ISAF a dalších západních cílů v Kábulu z poloviny září.

Jednotky NATO tento týden oznámily, že při úterním náletu v provincii Chóst připravily o život vysokého velitele sítě Hakkáníů. Zabitý vůdce známý pod jménem Dilavar byl údajně zástupcem Hadžího Málího Chána, označovaného za „mozek“ skupiny Hakkáníů, jehož prý alianční vojska zajala minulý týden.