Dočká se Belgie vlády? Strany se dohodly na reformě

Brusel - Po několikaměsíčních jednáních se osm belgických stran shodlo na reformě státu. Podle agentury Belga designovaný premiér Elio Di Rupo a šéfové stran v noci na dnešek odstranili poslední překážky na cestě k reformě, která je předpokladem pro vznik nové vlády. Na tu Belgičané čekají více než 480 dní od posledních parlamentních voleb, které se konaly 10. června 2010. Jedná se o světový rekord.

Kořenem problémů u klíčových politických rozhodnutí jsou v Belgii dlouhodobě nevraživé vztahy mezi Vlámy a Valony. Bohatší a lidnatější Vlámsko odmítá „sponzorovat“ chudší Valonsko. To se zase obává, že by prodělalo na takové změně pravomocí regionů, která by uspokojila Vlámy. Hloubka krize občas vyvolává pochyby o udržitelnosti jednoty Belgie.   

Součástí reformy státní správy je rozdělení bruselského soudního a volebního okresu. Tato na první pohled technická záležitost je úzce spjata se sporem mezi holandsky hovořícími Vlámy a frankofonními Valony.

Při novém uspořádání zůstanou zachována práva frankofonních Belgičanů, kteří se ocitnou ve vlámských obcích nově utvořeného okresu v okolí Bruselu. Tento problém nedokázalo smést ze stolu několik belgických premiérů.

Elio Di Rupo
Zdroj: Mark Renders/Getty Images News

Očekává se boj v parlamentu 

Reformy musí ještě schválit belgický parlament, jemuž Di Rupo návrh reformy předloží v úterý. Vlámští separatisté z Nové vlámské aliance (N-VA), kteří nebyli u jednacího stolu, ale mají nejvíc poslanců, by mohli v parlamentu klást reformě odpor. Podle pozorovatelů se však Di Rupo zřejmě pokusí jednání o vytvoření vlády uzavřít ještě tento měsíc.

Vydáno pod