V Káhiře vyhlášen noční zákaz vycházení

Káhira - Nejméně 19 lidí zahynulo a na 150 bylo zraněno při násilnostech v ulicích Káhiry. Nepokoje vypukly poté, co skupina Egypťanů začala házet kamením na koptské křesťany. Ti ve městě protestovali proti nedávnému vypálení kostela a proti vládnoucí armádě, která podle nich podobné incidenty nepostihuje dost tvrdě. Egyptský premiér Isám Šaráf násilnosti odsoudil a jejich účastníky označil za „vandalské síly“. Cílem lidí, kteří střet rozpoutali, je podle něj zasít v zemi chaos a náboženské napětí. Egyptská armáda v důsledku toho vyhlásila v Káhiře noční zákaz vycházení platný do 07:00.

Protest začal odpoledne jako poklidná demonstrace asi dvou tisíc koptských křesťanů v ulicích Káhiry, jak uvedli podle agentury AP účastníci demonstrace. Když se demonstranti usadili u sídla egyptské televize, začali po nich někteří obyvatelé města házet kameny. Na místo dorazili policisté a vojáci. Jedno z policejních vozidel však údajně několik demonstrantů přejelo. Demonstranti a policisté začali bojovat proti sobě a střet přilákal další stovky lidí z okolních ulic, kteří se zapojili do boje. Demonstranti podpálili několik vojenských vozidel a podle svědků také vytrhávali vojákům i policistům zbraně, které pak obraceli proti nim.

Televizní záběry ukázaly, jak se skupina koptských křesťanů snaží zlynčovat vojáka, který v tlačenici zkolaboval. Vojáka zachránil kněz, který zadržel rozzuřený dav, dokud nedorazila ambulance. Před vypuknutím nepokojů skandovali koptští křesťané hesla požadující svrhnutí armády, která zemi vládne od únorového pádu režimu Husního Mubaraka. Vojáky obviňují z toho, že jsou shovívaví vůči útočníkům, kteří napadají egyptské křesťany a jejich kostely.

Koptští křesťané tvoří asi deset procent egyptské populace. Obávají se, že po pádu Mubarakova režimu by se mohli dostat k moci ultrakonzervativní muslimové, kteří by usilovali o potlačení křesťanství v Egyptě.

Nepokoje v Káhiře (zdroj: ČT24)