Čína popravila víc lidí než zbytek světa dohromady

Peking – Čína v roce 2010 popravila přes 1000 lidí, víc než všechny ostatní země světa dohromady. Mimo Čínu loni trest smrti vykonávalo 22 zemí, celkem popravily 527 lidí. USA jsou pátou zemí na světě, kde se loni popravilo nejvíce lidí. Statistiku zveřejnila organizace na ochranu lidských práv Amnesty International u příležitosti Světového dne proti trestu smrti.

Amnesty International (AI) rovněž vyzvala k zastavení poprav v Bělorusku, jen loni tu byli popraveni nejméně dva lidé, další tři pak na trest smrti čekají. Minsk informace o popravách tají, Bělorusko je jedinou evropskou zemí, která nejvyšší trest vykonává. 

„V Bělorusku nejde jen o samotný moment popravy. Celková krutost trestu spočívá také v tom, že se příbuzní o úmrtí svých blízkých dozvídají až týdny nebo dokonce měsíce po samotné popravě. Nemají možnost pohřbít tělo a nedostanou ani informaci, kde je jejich blízký pohřbený,“ popsala Roseann Rifeová z AI. 

Kromě Běloruska má trest smrti v právních řádech zakotveno dalších 57 zemí. Loni se ovšem popravovalo ani ne v polovině z nich. Ze zemí skupiny G20 vykonávaly popravy čtyři země – Čína, Spojené státy, Saúdská Arábie a Japonsko. Ke konci roku 2010 čekalo po celém světě v celách smrti téměř 18 tisíc lidí. 

10. říjen je Světovým dnem proti trestu smrti 

Kde se loni nejvíce popravovalo? 

Čína – nejméně 1000 poprav
Írán – 252 poprav
Severní Korea – 60 poprav
Jemen – 53 poprav
USA – 46 poprav
Saúdská Arábie – 27 poprav
Libye – 18 poprav
Sýrie – 17 poprav
Bangladéš – 9 poprav
Somálsko – 8 poprav

Zpráva o počtu poprav přichází právě v den, kdy Čína slaví 100 let od konce císařství.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)