Lanzarote - ostrov sopek, vinic a velbloudů

Arrecife - Kanárské ostrovy patří díky své rozmanitosti mezi nejnavštěvovanější turistické destinace na světě. Stálá roční teplota pohybující se mezi 20 a 25 stupni představuje únik ze studených deštivých podzimních dní v Česku. Velmi specifickým ostrovem je Lanzarote lákající na sopečné krátery v Národním parku Timanfaya, černé i bílé pláže, kaktusový ráj, červenohnědou krajinu ve vinařské oblasti La Geria nebo na tyrkysové jezero El Golfo a jeskyni Cueva de los Verdes. Lanzarote bylo pravděpodobně z Kanárských ostrovů osídleno jako první už kolem roku 1100 před naším letopočtem, a to Féničany. Ostrov se výrazně proměnil během erupcí v osmnáctém a devatenáctém století. Svým povrchem je Lanzarote často připodobňováno ke krajině na Marsu – krajině nehostinné, ale překrásné.

Na Lanzarote míří charterová letadla z celé Evropy. Vzdálenost Praha - Lanzarote je zhruba 3,5 tisíce kilometrů a let do hlavního města a přístavu Arrecife trvá přes čtyři hodiny. Lanzarote je oblíbenou destinací cestovních kanceláří nabízenou i na first nebo last minute. Vycestování na Kanárské ostrovy ale peněženka značně ucítí narozdíl třeba od cesty do Chorvatska.

Na Lanzarote je po celý rok jaro

Kanárské ostrovy leží přes sto kilometrů od Afriky a Golfský proud, který omývá jejich břehy, způsobuje, že je zde po celý rok příjemná teplota. Od podzimu do jara se pohybuje kolem 20 stupňů a v létě je pak přibližně o pět stupňů vyšší. I teplota moře zůstává kolem dvaceti stupňů. Vzhledem k tomu, že se ale Lanzarote rozkládá nejseverněji z Kanárských ostrovů, přeci jen víc slunce mohou turisté očekávat na Gran Canarii či Tenerife.

  • Ulička na Lanzarote zdroj: ČT24
  • Oáza zdroj: ČT24

Většinu ostrova tvoří následkem sopečné činnosti poušť specificky červenohnědé barvy. Člověk se tak na pár dní může cítit, jako by se ocitl na Marsu. Projet vulkanickou krajinu lze nejlépe automobilem, který je možné zapůjčit v každém větším městě. Turistickou atrakcí tu je i jízda na velbloudu – cestou po černé zemině mezi krátery lze vidět ostrov z trochu jiné perspektivy.

Tipy na výlety na ostrově Lanzarote:

Timanfayanárodní park v rozsáhlém pohoří Montañas del Fuego

Jameos del Aquajeskyně vzniklé lávou tekoucí do Atlantického oceánu

Jardín de Cactuskaktusová zahrada s větrným mlýnem

Casta Teguiseaquapark s mnoha vodními atrakcemi

Rancho Texaszoopark se cvičenými papoušky a zvířaty

El Diabolooriginální restaurace, kde vám připraví pokrmy přímo z tepla vulkánu

Zdroj: www.dovolenakanarskeostrovy.cz

  • Jardín de Cactus zdroj: ČT24
  • Jardín de Cactus zdroj: ČT24

Timanfaya - národní park plný sopečných kuželů

Určitě nejzajímavější místo, které je hodno návštěvy, představuje Národní park Timanfaya. Ohňové hory tvoří kolem sta sopečných kuželů a přes dvacet kráterů. Krajinu je ale možné pozorovat pouze z autobusu, vyhlídková trasa trvá něco přes půl hodiny. Toto pusté místo se vytvořilo v 18. století, kdy láva zaplavila několik obcí.

Dodnes je zde patrná aktivní sopečná činnost, pár metrů pod povrchem už země dosahuje čtyř set stupňů. I proto slavný umělec César Manrique vymyslel pro park za symbol ďábla s trojzubcem. Manrique navrhl i zdejší „vulkanickou restauraci“ El Diabolo.

  • El Golfo zdroj: ČT24
  • Velbloudi zdroj: ČT24

Další pozoruhodností ostrova je jeskynní systém, který tvoří Jameos del Agua a Cueva de los Verdes. I na tomto místě jsou vidět stopy Manriqueho práce – bar, restaurace a koncertní prostor, kde mimo jiné v minulosti vystupoval i český slavík Karel Gott. Po sestupu do jeskyně turisté spatří jezero, jež je spojeno s mořem. Jako zázrakem tu přežívá slepý krab žijící za normálních podmínek v mnohem větší hloubce.

U vesnice El Golfo, nacházející se na západním pobřeží Lanzarote, je k vidění další z pozůstatků sopečné činnosti, a to zelené kráterové jezero, k němuž se dá dojít přímo a kochat se přitom výhledem na vysokou černou čedičovou skálu. Vznik laguny se datuje do osmnáctého století.

  • Le Geria zdroj: ČT24
  • Lanzarote zdroj: ČT24

Pláže jsou na ostrově většinou černé, ale i zlatobílé

Většina turistů nemíří na Kanárské ostrovy vyloženě za koupáním, protože voda není ani v létě vyhřátá, jako tomu jsou zvyklí třeba ze Středozemního moře. Na Lanzarote se ale nacházejí pláže, které stojí za to navštívit, ať už se jedná o pláže s černým pískem, mezi něž patří El Golfo nebo Salinas de Janubio, nebo o pláže s pískem zlatobílým, mezi něž lze zařadit pláž Playa Blanca či Papagayo.

Lanzarotská kuchyně se v některých ohledech prolíná s jihošpanělskou, i tady ale mohou turisté ochutnat rozmanité speciality, mezi něž patří národní jídlo, kterým je králík, obvykle podávaný s omáčkou, mojo – omáčka z octa, olivového oleje a spousty koření, zeleninová směs – potaje nebo brambory připravované ve slané vodě – papas arrugadas. Obyvatelé ostrova jsou rovněž zdatnými rybáři, mezi oblíbené pokrmy patří tudíž i rybí polévka či zdejší ryba nazývaná vieja.

  • Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294077.jpg
  • Národní park na Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294075.jpg
  • Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294069.jpg
  • Suvenýry z Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294064.jpg
  • Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294065.jpg
  • Národní park na Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294076.jpg
  • Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294074.jpg
  • Lanzarote zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294070.jpg