Kaczyński se drží jako klíště: neodejde ani po šesté porážce

Varšava - Šéf polské opozice Jaroslaw Kaczyński potvrdil, že neodejde z čela své strany Právo a spravedlnost (PiS), třebaže v nedělních volbách utrpěla šestou volební porážku v řadě. Skončila druhá za liberální Občanskou platformou (PO) premiéra Donalda Tuska. Kaczyński přitom už před třemi lety slíbil, že pokud PiS letošní volby nevyhraje, přenechá vedení strany někomu jinému.

„Značnou roli odehrála smolenská katastrofa a všechno, co se po ní dělo,“ vysvětloval dnes Kaczyński, proč oproti roku 2008 změnil názor. Hlavní část viny za loňskou katastrofu polského vládního letadla nesou podle něj Rusové, „politickou a morální odpovědnost“ ale přičítá premiérovi Tuskovi.

Jaroslav Kaczyński hledá omluvu v polských dějinách:

„Měli bychom vzpomenout na slova národního hrdiny Józefa Piłsudského: Zvítězit a usnout na vavřínech je porážka. Ale prohrát a nevzdat se, to je pravé vítězství.“

„(Lidé) mě vítají pokřikováním: 'Jaroslawe, zachraň Polsko!' To je skutečnost, kterou nelze promarnit,“ řekl ultrakonzervativní politik, který stál v čele vlády v letech 2006 až 2007. Mezi jeho skalní stoupence patří hlavně méně vzdělaní, starší lidé z menších měst a venkova, kteří se považují za opravdové polské vlastence a obránce tradičních křesťanských hodnot. Kaczyński se loni chtěl stát nástupcem svého bratra Lecha v prezidentském paláci, v předčasných volbách hlavy státu ho ale porazil Bronislaw Komorowski, kandidát vládní Občanské platformy.

Vydáno pod