Agentura Reuters získala svoji prestiž napříč stoletím

Londýn/Praha – Jen těžko by se lidé radovali z konce první světové války. Málokdo by také věděl, že byla objevena Tutanchamónova hrobka. Stejně tak to, žikita Chruščov veřejně odsoudil Stalina. Jako první médium o všech tří zmíněných událostech informovala světoznámá agentura Reuters. Díky kvalitě zpravodajství a rychlosti získaných informací patří stále k největším tiskovým agenturám na světě. U jejího zrodu stál Němec Paul Julis Reuter.

V roce 1851 se Reuter, vlastním jménem Israel Beer Josaphat , usadil v Londýně a začal posílat zprávy z londýnské burzy do Paříže. Jeho agentura Reuter's Telegram Company nejprve vysílala jen komerční zprávy, později získala poprvé jako předplatitele i vydavatele novin. Když se úspěšně zabydlel na britských ostrovech, začal Reuter budovat síť zpravodajů ve světě. V roce 1865 založil v egyptské Alexandrii první mimoevropskou pobočku. Rok nato expandoval do Asie a první jihoamerickou pobočkou se stalo chilské Valparaíso.

Značný důraz kladl Reuter i jeho následovníci na využití moderní techniky. Agentura užívala elektrický přenos zpráv přímo do londýnských novin, jako první také mezinárodně vysílala zprávy rozhlasem a v roce 1927 představila dálnopis na přenos dat do londýnského tisku. Jako první soukromá firma použila pro přenos zpráv satelit.

Reuters se sloučila s kanadskou firmou Thomson Corporation

Rychlý růst zaznamenala agentura v 80. letech, kdy začala rozšiřovat portfolio služeb, a tím i zákazníků. Soustředila se zejména na elektronické poskytování finančních informací a systémy elektronického obchodování. Například založila joint-venture s chicagskou obchodní burzou (CME), s níž v roce 1992 spustila systém elektronického obchodování Globex. V témže roce agentura nabídla vlastní softwarový systém pro elektronický měnový trh Dealing 2000-2, jenž se později stal základem pro systém Reuters 3000 Xtra.

Na jaře 2008 agentura Reuters dokončila fúzi s kanadskou firmou Thomson Corporation, specializující se na poskytování finančních informací, čímž vznikla společnost Thomson Reuters. Společnost Thomson Reuters, se sídlem v New Yorku, nyní poskytuje škálu informačních služeb, převážně pro finanční sektor, ale například i pro vědecké či zdravotní instituce. A zatímco v roce 2009 se potýkala s poklesem kvůli hospodářské krizi, loni se její situace začala zlepšovat, mimo jiné díky snížení nákladů, ekonomickému oživení a novým službám.

Letos ve druhém čtvrtletí se zisk firmy mezičtvrletně téměř zdvojnásobil. Tržby divize Markets, která zahrnuje zpravodajský servis Reuters a terminály pro obchodování a konkuruje mimo jiné agenturám Bloomberg, Dow Jones a FactSet Research, stouply o jedno procento. Divizi Markets firma letos restrukturalizovala, mimo jiné spojením několika oddělení a odchodem několika manažerů.