Na Everestu by mohly být veřejné záchodky

Káthmándú – Ekologičtí aktivisté opět bojují proti zaneřádění nejvyšší hory světa. Ročně na Mount Everest lezou stovky horolezců z celého světa. A ti za sebou nezanechávají jen odpadky. Ekologové proto teď vyzývají nepálskou vládu, aby zvážila, že rozmístí na nejvyšší vrchol mobilní záchodky.

Mrtvá těla, odpadky, kyslíkové lahve nebo výkaly, to všechno se dá potkat při výstupu na nejvyšší horu světa. Horolezci utrácejí za možnost dosažení 8 850 metrů vysoké hory desetitisíce dolarů, málokterý však dbá o to, aby tady po něm nic nezbylo. 

Ekologická skupina Eco Everest Expedition se snaží upozornit na to, že odpadky jsou na Mount Everestu obrovským problémem. Jen za poslední tři roky odtud aktivisté odnesli 13 tun odpadků, 400 kilogramů lidských výkalů a čtyři mrtvá těla. 

Expedice v současné době skládají 4 000 dolarů zálohy, kterou si mohou vyzvednout, když prokážou, že přinesly z hory vše, co si vzaly s sebou. Ale toto pravidlo se podle aktivistů jen těžko prosazuje. 

Navíc se teď kromě toho musí řešit nepříjemný problém s lidskými výkaly. „Představují samozřejmě velký problém,“ prohlásil šerpa Phindžo, ředitel ekologické organizace Eco Himal, která žádá nepálskou vládu o instalování mobilních záchodků. „Pokud budeme mít na Everestu veřejné záchodky, budou je horolezci využívat,“ tvrdí. 

Plán má ale i své kritiky. „Během roku dochází k velkým pohybům sněhové a ledové pokrývky. Pokud budou v základním táboře instalovány mobilní toalety, při posunu ledu s největší pravděpodobností spadnou,“ říká šerpa Vangčhu.