Na Bangkok se hrne povodňová vlna

Bangkok - Thajská vláda dnes ujistila obyvatele, že protipovodňová opatření kolem Bangkoku ochrání hlavní město před nejhoršími záplavami, jaké sužují zemi za posledních 50 let. Povodňová vlna už zasáhla rozsáhlé části Thajska a nyní míří k hlavnímu městu, kam by měla dorazit o víkendu.

Část nízko položených oblastí Bangkoku by mohly povodně zasáhnout, ale většina hlavního města by zaplavení měla zůstat uchráněna, řekl šéf vládního střediska pro pomoc při povodních, ministr spravedlnosti Prača Promnok. Tři hlavní protipovodňové zátarasy na severu, východě a západě od Bangkoku „účinně chrání“ město před zaplavením, řekl ministr na tiskové konferenci.

Nouzový odvodňovací systém metropole má kapacitu odvést zhruba 550 milionů kubických metrů vody denně, tedy podstatně víc než 100 milionů kubických metrů vody denně, které se na město valí. „Bangkok je tudíž v bezpečí,“ ujistil Promnok.

Náměstek bangkockého guvernéra Porntchep Tečapajbún prohlásil, že obyvatelé hlavního města by měli zůstat v klidu a nepropadat pokušení skoupit zásoby jídla. „Hladina řeky Čao Pchraja bude v sobotu nižší než protipovodňové zdi. jen v některých částech přes ně může mírně přetékat nebo prosakovat,“ dodal. „Zhruba 5 000 zaměstnanců je připraveno k vyslání do ohrožených oblastí, aby případné průniky zahradili, a proto by si obyvatelé Bangkoku neměli dělat starosti.“