Francouzská levice pošle do prezidentského boje Hollanda

Paříž – Nejsilnější uskupení francouzské opozice, Socialistická strana (PS), vysílá do jarních prezidentských voleb svého někdejšího lídra Françoise Hollanda. Ve druhém kole primárek o tom dnes rozhodli francouzští levicoví voliči, když Hollanda upřednostnili před jeho stranickou soupeřkou Martine Aubryovou. Podle dosavadních průzkumů může Hollande vyhrát i celé prezidentské volby; stávající prezident Nicolas Sarkozy svou kandidaturu za pravici dosud nepotvrdil.

Ve druhém kole stranických primárek získal favorizovaný Hollande po sečtení více než čtvrtiny hlasovacích lístků 56,8 procenta hlasů, zatímco Aubryovou podpořilo 43,2 procent voličů. Již dříve ale ujistila, že v případě vítězství Hollanda se za něj ihned postaví s cílem sjednotit levici a vyhrát volby hlavy státu.

Způsob volby levicového kandidáta na prezidenta byl v historii francouzských voleb unikátní; v primárkách totiž mohli volit nejen členové PS, ale všichni příznivci levice. Druhého kola se tak zúčastnilo více než 2,7 milionu voličů a prvního 2,66 milionu. Tato vysoká účast je označována za úspěch primárek.

Kdo je Francois Hollande?

Hollande se narodil se 12. srpna 1954 v Rouenu a vystudoval mimo jiné prestižní Národní školu pro státní úředníky (ENA). Do PS vstoupil v roce1979 aněkdejší šéf strany Lionel Jospin si jej v roce 1995 vybral za mluvčího strany. V letech 1997-2008 byl prvním tajemníkem Socialistické strany, v Evropském parlamentu zasedal od července do prosince 1999, do francouzského jej zvolili v letech 1988, 1997,2002 a2007 azasedá v něm dosud. Od roku 2008 stojí též v čele generální rady francouzského departementu Correze.

Hollandeho partnerkou byla od 70. let Ségolene Royalová, se kterou má čtyři děti. Rozešli se v červnu 2007, měsíc po neúspěchu Royalové v prezidentských volbách.

Sarkozy by měl říct své slovo v listopadu

Původně se jako o horkém a nadějném kandidátovi levice hovořilo o někdejším šéfovi MMF Dominiquovi Straussi-Kahnovi. Ten ale svou kandidaturu kvůli sérii sexuálních skandálů nakonec vzdal.

Podle předvolebních průzkumů z posledních měsíců je však Hollande schopen porazit ve dvoukolových prezidentských volbách 22. dubna a 6. května předpokládané kandidáty všech ostatních politických stran. Jeho hlavním soupeřem bude kandidát vládní pravice, kterým bude nejspíš současná hlava státu Nicolas Sarkozy, přestože se k tomu zatím oficiálně nevyjádřil.

Lze však očekávat, že úspěšný začátek předvolební kampaně socialistů díky mediálně dlouhodobě přiměje ostatní strany ke zvýšené předvolební aktivitě. Sarkozy se má podle neoficiálních zdrojů vyjádřit ke své předpokládané kandidatuře začátkem listopadu.

François Hollande
Zdroj: ČT24