Libyjští rebelové bojují i na mediální scéně – mají své noviny

Benghází – Vydávání necenzurovaných novin odpůrců Kaddáfího režimu bylo ještě před pár měsíci nemyslitelné. Teď ale povstalci začali vydávat svou alternativu k vládnímu listu Libya Post. Sice se jmenují úplně stejně, jsou to ale první anglicky psané svobodné noviny. Rebelové tu bez skrupulí informují o názorech povstalců a kritizují vládu.

„V angličtině dostáváme hodně otázek od novinářů. Tady v Benghází je i hodně cizinců. Takže skrz tyhle noviny odpovídáme na jejich otázky. Potřebujeme taky, aby nám cizinci rozuměli,“ vysvětluje motivace k vydávání novin jejich vydavatel.

Vznik povstaleckého anglického listu ale provázejí otázky ohledně jeho nestrannosti. Vydavatel ale pochyby odmítá: „Samozřejmě, že se nemusí něco povést, chceme být ale nestranní, jak jen to půjde. Jak víte, revoluce začala velmi rychle, takže my ji teď následujeme.“

Rebelové si tisknou noviny (zdroj: ČT24)

Jazyk anglicky psaného listu Libya Post je odvážný až kontroverzní. Povstalci ale říkají, že prostě jen chtějí získat pozornost a změnit přístup Libyjců a médií k rebelům.

V ulicích druhého největšího libyjského města Benghází si nový anglicky psaný list získal hned zájemce, i když jen malé procento Libyjců mluví anglicky. Obyvatelka Benghází noviny chválí: „Jsou to první anglicky psané noviny a můžu říct, že jsou barevné a hezké. Líbí se mi.“

Británie nabídla libyjským povstalcům otevření kanceláře v Londýně

Británie nabídla libyjským povstalcům, aby otevřeli kancelář v Londýně. Hodlá také pomoci při vytvoření povstalecké rozhlasové stanice. Britský ministr zahraničí William Hague to uvedl po setkání představitelů britské vlády s předsedou povstalecké Přechodné národní rady (NTC) Mustafou Abdalem Džalílem. Ten řekl, že pro NATO, které pokračuje v úderech na cíle režimu Muammara Kaddáfího, je libyjský vůdce legitimní terč.