Ani se nehneme! vyhrožují Srbové na kosovských barikádách

Priština – Kosovští Srbové odmítají splnit ultimátum jednotek KFOR v Kosovu, aby do úterního rána odstranili zátarasy blokující přístupy k hraničním přechodům do Srbska. Už dnes ráno začali Srbové, včetně žen a dětí, u svých zátarasů demonstrovat proti tlaku mezinárodních sil. „Srbové neodstraní své barikády, protože chrání svou zemi a budoucnost svých dětí,“ řekl v Kosovské Mitrovici jeden z jejich předáků Slaviša Ristić.

Kosovští Srbové chápou svůj boj proti řádnému fungování přechodů, na němž se Bělehrad s Prištinou dohodly, jako součást svého odporu proti osamostatnění Kosova, které srbská strana neuznává. Vojáci KFOR se podle Rističe mohou pokusit odstranit barikády z kamení a hlíny navršené na silnicích, až vyprší daná lhůta. „Budeme tam klidně sedět a neumožníme jim to,“ zdůraznil.

Celkem je na silnicích v srbské enklávě Kosova 16 silničních zátarasů rozmístěných tak, aby znemožnily k přechodům Brnjak a Jaranje dojet třeba i oklikami.

Velení jednotek KFOR dalo původně kosovským Srbům ultimátum do dneška na odstranění zátarasů blokujících přístupy k hraničním přechodům do Srbska. V neděli ale šéf KFOR na žádost představitelů srbských obcí na severu Kosova posunul termín do úterý, aby dal Srbům čas barikády zlikvidovat. Pokud to do úterý neudělají, je německý generál se svými jednotkami odhodlán „pokojně“ barikády zlikvidovat.

Kosovští Srbové už třetí měsíc blokují provoz přes oficiální přechody Jarinje a Brnjak na srbsko-kosovských hranicích. Přechody mají spravovat podle dohody mezi Bělehradem a Prištinou kosovské a srbské úřady, každý ze své strany, za přítomnosti policistů evropské mise EULEX.