Janukovyč: Tymošenková je zločinec

Kyjev - Ukrajinská opozice opustila parlament, když většina vládních poslanců odmítla projednávat zrušení paragrafu, kvůli kterému byla odsouzena Tymošenková. Pokud by se trestní zákoník změnil, nemusela by do totiž vězení. Výzvy opozice, aby byla Tymošenková propuštěna, dnes rezolutně odmítl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Ten označil expremiérku za zločince. Dodal, že vyřešení její kauzy nelze v brzké době očekávat.

Ukrajinský parlament nebude projednávat změnu paragrafu, kvůli kterému byla odsouzena expremiérka Julija Tymošenková. Oznámil to dnes zástupce koaličních poslanců. Opozice text novely upravila tak, aby obsahovala zrušení paragrafu 365, na jehož základě byla Tymošenková odsouzena. Jenže koalice o tom odmítla jednat. 

Poslanci opozice poté na protest opustili své lavice a výhružně se shromáždili kolem řečnického pultu. Poslanecký klub největší opoziční strany poté navrhl rezoluci o rozpuštění poslanecké sněmovny. Následně opozice demonstrativně sál opustila.

Bývalá populární revolucionářka a expremiérka Julija Tymošenková podle soudu překročila pravomoci, když jako premiérka uzavřela s Ruskem v roce 2009 údajně nevýhodnou smlouvu na dovoz zemního plynu. Rozsudek není pravomocný, Tymošenková chystá odvolání. 

Jenže prezident Janukovyč má na případné propuštění Tymošenkové jasný názor: „Jaký signál bychom dali veřejnosti? Že se stačí zapojit do opozice, aby lidé mohli páchat zločiny?“ 

„Bylo by chybou, kdyby vzhledem ke spáchaným deliktům byla Tymošenková osvobozena,“ dodal.

Ukrajinský parlament bude hlasovat o paragrafu, který odsoudil Tymošenkovou (zdroj: ČT24)

EU odvolala čtvrteční jednání s Janukovyčem

Evropská unie odvolala čtvrteční návštěvu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, která měla být věnována diskusi o přidružení Ukrajiny k EU. Předpokládalo se přitom, že evropští politici návštěvy využijí ke kritice rozsudku nad Tymošenkovou. Jednání s Janukovyčem mělo být původně věnováno přípravě asociační smlouvy a dohody o bezcelní zóně, jejichž podpis se má uskutečnit do konce letošního roku.

Sám Janukovyč připustil, že jeho jednání v Bruselu je ohroženo. Řekl, že oficiální pozvání dosud nedostal. „Poletím tam ale stejně, pokud se jednání neuskuteční, poletím dál,“ prohlásil prezident, který má v plánu navštívit koncem týdne Brazílii a Kubu.