Bolšoj po mnohamiliardové rekonstrukci znovu zaplní diváci

Moskva - Po šesti letech rekonstrukce v Moskvě znovu otevře historickou scénu slavný Bolšoj těatr. Nákladné opravy za astronomických 21 miliard rublů přivedly divadlo do původního stavu z carských dob, vzbudily ale také řadu sporů. Vedení divadla i přesto tvrdí, že rekonstrukce stála za to. Konečným arbitrem budou až diváci. Divadlo je stejně jako dosud bude lákat hlavně na ruskou klasiku. Moskevský štáb České televize směl dovnitř opraveného divadla nahlédnout s předstihem.

Tak důkladnou rekonstrukci první ruská scéna ještě nezažila. Zahrnula prakticky všechno – od restaurace nástropních maleb až po kompletní výměnu podlahových krytin. Zfušované úpravy divadla z časů Sovětského svazu jsou ty tam a interiér znovu odráží vzhled divadla z carské epochy. Vrátily se i původní materiály - sádra ustoupila papírmaši, měděný prášek polimentovému zlacení, to vše při využití autentických dobových technologií. „Vaječný bílek se musí nechat stát 40 dní v teple. Představte si ten strašný zápach, když tady to zlacení dělali,“ říká Michail Sidorov z investiční skupiny Summa, generálního partnera rekonstrukce.

Bolšoj těatr po rekonstrukci
Zdroj: ČT24

V hledišti se sice zmenšil počet míst pro diváky, do orchestřiště se ale vejde o třicet hudebníků víc. Teď mohou hrát v plné sestavě třeba i Wagnera - a slyšet je bude mnohem lépe než dosud. Akustiku sálu vysoce ocenila i skupina mezinárodních expertů z UNESCO.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Vzhled nebyl jediným kritériem, důraz se kladl i na funkčnost, a tak se v historické budově objevují i některé vyloženě moderní prvky. Celkový účet za rekonstrukci dosáhl 21 miliard rublů, o jeho několikeré navýšení se zajímala i ruská prokuratura, která ale nakonec nic nevyšetřila. Vedení divadla se dušuje, že levněji ani rychleji se gigantický úkol zvládnout nedal. „Normální lhůta pro takový objem úprav je sedm let práce a jeden rok příprav, tedy celkem osm. Naši stavitelé to zvládli za šest,“ vysvětluje generální ředitel divadla Anatolij Iksanov.

Vydáno pod