U Londýna létá kamení: Policie vyklízí tábor kočovníků

Londýn – Násilnosti dnes provázejí vyklízení osady kočovníků Dale Farm nedaleko Londýna. Policisté v přilbách a se štíty použili obušky a tasery proti obyvatelům, kteří na ně házeli kameny. Stalo se tak poté, co soud definitivně zamítl odvolání obyvatel proti likvidaci největšího ilegálního tábora v zemi.

Spory se táhnou už deset let. Dale Farm u Basildonu asi 40 kilometrů východně od Londýna je bývalá sběrna surovin, kterou koupilo před deseti lety několik rodin kočovníků z Irska. Další rodiny kočovníků pak začaly kupovat pozemky kolem sběrny a umístily na ně karavany a mobilní domy. Část těchto pozemků patřících kočovníkům je v zóně určené pro zeleň a nesmí se na ní stavět. Podle britských médií někteří místní obyvatelé také tvrdili, že se po příchodu kočovníků cítili ohroženi, že klesla cena jejich domů a že se snížila úroveň místní školy.

V ilegální části tábora žije na ploše 2,4 hektaru 86 rodin, tedy kolem 240 lidí. Někteří z nich odešli do vedlejšího legálního tábora. Irští kočovníci mají podobný životní styl jako Romové, i když k nim etnicky nenáleží.

Kočovníky v Dale Farm přišla začátkem září podpořit známá filmová herečka Vanessa Redgraveová. Kočovníky podpořili anglikánští i katoličtí biskupové a židovští rabíni. Rabínka Janet Burdenová kritizovala urážlivý jazyk používaný v souvislosti s kočovníky a zdůraznila, že „připomíná antisemitskou rétoriku“.