Sledujte naše testy protiraketové obrany, nabízejí USA Rusku

Washington – Spojené státy nabízejí Rusku možnost sledovat testy protiraketového systému rozmístěného kolem Evropy. Moskvu tím chtějí přesvědčit, že opatření není namířeno proti ní. Američané Rusům dovolí sledovat rychlost střel, dosaženou výšku nebo jejich dolet. Neposkytli by jim ale žádná utajovaná data. Ještě není jasné, které testy budou pro ruskou delegaci otevřené. Rusko na americký návrh reagovalo chladně, prý takové gesto nemůže rozptýlit jeho obavy.

Ministerstvo zahraničí USA zdůraznilo, že protiraketová obrana je nastavena podle hrozeb, které USA očekávají v blízké budoucnosti na Blízkém východě. Washington je ochoten dát Rusku písemné ujištění, že systém není zaměřen proti němu. „Nemůžeme však poskytnout právní záruky ani nemůžeme přistoupit na omezení protiraketové obrany, protože ta musí nutně držet tempo s vývojem hrozby,“ řekla náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherová.

„Byli jsme pozváni monitorovat realizaci plánu, který podle nás vytváří riziko pro naše odstrašující síly,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Lepší by podle něj bylo, kdyby se vytvořila taková raketová obrana, která by vznikala společně a nesměřovala by mimo Evropu.

Rusko dlouho protestovalo proti původnímu systému americké protiraketové obrany, v jehož rámci měly vyrůst základny s radarem a obrannými střelami v Česku a Polsku. Prezident USA Barack Obama tento plán v roce 2009 zrušil a nahradil ho systémem raket odpalovaných lodí ze Středozemního moře, které by doplňovaly základny v Rumunsku, Turecku, Španělsku a Polsku. Moskva se ale obává, že by i nová verze americké obrany mohla neutralizovat její jadernou odstrašovací sílu. USA společně s NATO nabídly Rusku, aby se na vzniku nové protiraketové obrany podílelo. Představy o podobě spolupráce se ale rozcházejí. Zatímco Moskva stojí o společné rozhodování, Západ je ochoten jí jen zpřístupnit data o systému.