Turecko splnilo hrozbu: Armáda útočí na Kurdy v severním Iráku

Ankara – Turecká armáda zahájila rozsáhlou ofenzivu do severního Iráku s cílem zlikvidovat tamní základny povstalců ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Na pět klíčových cílů útočí 22 praporů pozemních jednotek za silné podpory letectva. Jde o reakci na středeční útok kurdských povstalců na základnu turecké armády. Irácká vláda odsoudila teror PKK a slíbila, že bude s Tureckem spolupracovat.

Dvaadvacet praporů turecké armády odpovídá zhruba 10 tisícům mužů. Z armádního komuniké však nevyplývá, zda všichni tito vojáci překročili hranice, nebo zda akci podporují z tureckého území. Operace by mohla přerůst ve větší ofenzivu podobnou té z roku 2008. Tehdy do severního Iráku vniklo 10 000 tureckých vojáků. Mluvčí PKK však popřel, že by organizace zaznamenala nějaké pozemní útoky turecké armády, připustil jen nálety tureckých letadel.

Irák přislíbil Turecku ještě před zahájením ofenzivy podporu „v bezpečnostních otázkách“. „Irácká vláda odsuzuje teroristickou aktivitu PKK a vyjadřuje soustrast rodinám zabitých tureckých vojáků,“ píše se v komuniké iráckého ministerstva zahraničí vydaném ke středečnímu povstaleckému útoku. „Irák se zavazuje spolupracovat s tureckou vládou v otázkách bezpečnosti s cílem zabránit, aby se takové akce PKK (z iráckého území) mohly opakovat.“

Povstalci ze zakázané PKK zabili ve středu na jihovýchodě země v provincii Hakkari 24 vojáků a 18 dalších zranili. Šlo o druhý nejkrvavější útok Kurdů od roku 1993. Armáda na něj odpověděla pronásledováním útočníků i přes hranice do Iráku, kde mají své hlavní základny. 

Útoků ze strany kurdských separatistů v posledních měsících přibývá: v úterý zabila bomba nastražená u silnice na jihovýchodě země pět policistů a tři civilisty. Turecký prezident Abdullah Gül prohlásil, že odplata za útoky na turecké vojáky „bude velká“.