Kaddáfího pohřeb odložen. Neví se, kam s ním

Syrta - Libye se celou dnešní noc oddávala bouřlivým oslavám konce éry Muammara Kaddáfího. Jeho tělo bylo dnes v noci vystaveno v Misurátě, aby se mohli Libyjci přesvědčit, že svržený vůdce je opravdu mrtev. Kaddáfí měl být dnes v Misurátě pohřben, nakonec byl ale pohřeb o několik dní odložen a předpokládá se, že proběhne v naprostém utajení. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva žádá na základě záznamů Kaddáfího zajetí vyšetření okolností jeho smrti Úplné osvobození Libye po svržení Kaddáfího režimu bude slavnostně vyhlášeno v neděli v Benghází. Severoatlantická aliance má dnes rozhodnout, kdy ukončí vojenskou operaci v zemi.

Agentura Reuters informovala, že na dnešek plánovaný Kaddáfího pohřeb byl o několik dní odložen, aby se mohlo nové vedení Libye rozhodnout, kam svrženého vůdce pohřbí. Jiné zdroje z libyjského vedení ale uvedly, že se stále neví, jak s Kaddáfího tělem naložit.

„Poradil jsem jim, aby nechali Kaddáfího tělo několik dní v mrazáku, aby všichni pochopili, že je skutečně mrtvý,“ řekl ministr nové libyjské vlády Alí Tarhouní. Ohledně místa pohřbu prý zatím nepadlo žádné rozhodnutí. „Podle islámu by měl být pohřben co nejrychleji. Zatím se ale nedokázali rozhodnout, zda ho pohřbít v Misurátě, Syrtě nebo někde úplně jinde,“ dodal další zdroj z NTC.

Libyjci vystavili Kaddáfího tělo v Misurátě
Zdroj: Al-Arabiya/AP Photo

Stále se neví, jak Kaddáfí zemřel

Podle agentury Reuters se Kaddáfí ve čtvrtek těsně před rozbřeskem pokusil v koloně několika desítek vozidel uprchnout z obklíčeného města. Daleko se však nedostal, protože kolonu asi v 08:30 SELČ zasáhly rakety z letadel NATO. Podle jednoho z činitelů aliance rakety vypálila buď francouzská stíhačka, nebo americké bezpilotní letadlo. Na místě, vzdáleném zhruba tři kilometry západně od Syrty, zůstalo po zásahu na silnici asi 15 spálených automobilů s automatickými zbraněmi na střechách. Uvnitř vozů a okolo nich bylo asi 50 těl.

Jeden z Kaddáfího osobních strážců televizi Al-Arabíja řekl, že se kolona po útoku rozdělila do skupin, z nichž každá se vydala jinudy. Bývalý libyjský diktátor se pak podle bojovníků povstalecké Přechodné národní rady (NTC) spolu s několika svými muži ukryl do kanalizačního potrubí, kde je obklíčili protivníci. „Jeden z Kaddáfího mužů vyšel ven s puškou nad hlavou a volal, že se vzdává, ale hned, jak uviděl můj obličej, začal na mě střílet,“ vyprávěl jeden z bojovníků NTC, podle něhož pak asi Kaddáfí musel nařídit, aby zastavili palbu. „Můj pán je tady, můj pán je tady. Muammar Kaddáfí je tady a je zraněn,“ křičel prý Kaddáfího věrný.

Mansúr Daw byl šéfem Kaddáfího ochranky a zůstal s ním až do konce. Poskytl rozhovor o konci svého velitele:
Mansúr Daw: „Rebelové obkličovali místo, kde jsme byli, takže jsme se pokusili dostat do Džarafu. Revolucionáři ale zaútočili na náš konvoj. Dostali jsme se z aut a šli pěšky. Šel jsem s Kaddáfím, Bakarem Júnisem Džaberem a dalšími.“

Reportér: „Co Kaddáfí dělal v těch posledních chvílích?“

Mansúr Daw: „Nevzpomínám si, co se stalo. Kvůli zranění jsem byl v bezvědomí. Nemůžu vám říct, co chcete slyšet.“

Dopadení Muammara Kaddáfího
Zdroj: Libyan TV/AP Photo

„Co se děje?“ ptal se zajatý diktátor a prosil o milost

„Šli jsme dovnitř a vytáhli Kaddáfího. Říkal: 'Co se děje? Co se děje?' Pak jsme ho vzali a dali do auta.“ Když bojovníci Kaddáfího dopadli, byl prý již zraněn na noze a na zádech.

Takovou verzi dopadení bývalého libyjského vůdce v zásadě potvrdili i další bojovníci, kteří se podíleli na jeho zadržení. Jeden z nich ale tvrdil, že zranění Kaddáfímu způsobil jeden z jeho strážců, který ho prý střelil do hrudi.

Jak přesně Kaddáfí, který prý prosil o milost, zemřel, však stále jasné není. Podle oficiální verze NTC zahynul při převozu do nemocnice v přestřelce mezi svými stoupenci a povstalci poté, co utrpěl střelné poranění hlavy. Podle patologa Michaela Badena, kterého cituje The New York Times, však stopy po kulkách na Kaddáfího hlavě ukazují spíše na to, že byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Tomu by odpovídalo i tvrzení jednoho z činitelů NTC, který pod podmínkou anonymity řekl, že Kaddáfí byl povstalci krutě zbit a pak zastřelen.

V Misurátě bylo vystaveno Kaddáfího tělo
Zdroj: Al-Arabiya/AP Photo

OSN žádá vyšetření okolností Kaddáfího smrti

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva žádá vyšetření okolností smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Čtvrteční záběry s Kaddáfím označil dnes mluvčí úřadu Rupert Colville za zneklidňující. Na amatérských záběrech je Kaddáfí vidět v zajetí neznámých lidí ještě živý, na dalších je už mrtvý.

Podle Colvilla okolnosti prověří zřejmě skupina OSN, která už byla pověřena vyšetřování případů porušování lidských práv v Libyi. Tento tým může nařídit vyšetřování na národní i na mezinárodní úrovni. „Okolnosti včerejší Kaddáfího smrti nejsou jasné. Domníváme se, že je zapotřebí je vyšetřit,“ řekl Colville. Ke zveřejněným záběrům z mobilních telefonů řekl: „Když si je dáte dohromady, jsou zneklidňující.“

NATO bude řešit co dál

Celý svět napjatě sleduje, co se bude dít dál. Povstalecká vláda by podle svých slibů měla do měsíce předat moc nad Libyí do rukou nové přechodné vládě, která by zemi dovedla k demokratickým volbám. Otázkou zůstává, zda bude země potřebovat mezinárodní pomoc. Rozhodovat dnes bude i vedení NATO, kdy ukončí svou vojenskou misi v Libyi.

Pokud Severoatlantická aliance oznámí konec operace v Libyi, nestane se tak ze dne na den. Podle vedení NATO se musí nejdřív stanovit nějaké přechodné období, aby bylo definitivně jisté, že se Kaddafího věrné síly už nevzchopí k odvetě. Podle velvyslance České republiky při NATO Martina Povejšila ale Muammar Kaddáfí nikdy nebyl cíl operace NATO v Libyi. Jeho zajetí či smrt prý nemůže mít vliv na to, zda tato operace bude pokračovat, nebo skončí.

Libyjská ambasáda v Česku i pražský Libyjský klub vnímají smrt Muammara Kaddáfího jako definitivní pád jeho diktátorského režimu. Podle libyjského chargé d'affaires Núrí Ghavíse se začíná psát nová kapitola dějin jejich národa, který se vydal na cestu k hrdé a svobodné Libyi. Chargé d'affaires poděkoval za pomoc ostatním zemím včetně České republiky. Zároveň ale kritizoval české ministerstvo zahraničí za pasivní přístup pomoci raněným Libyjcům.

Čína: Urychleně zahajte ekonomickou rekonstrukci

Ke smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se vyjádřila také Čína - označila ji za začátek nové kapitoly libyjských dějin. Zároveň ale také vyzvala Libyi k rychlému zahájení ekonomické rekonstrukce a politického procesu, který bude otevřen všem stranám. V krátkém prohlášení čínské ministerstvo zahraničí také vyzvalo k národní jednotě a obnovení společenské rovnováhy.

Čína zůstávala během několik měsíců trvajícího povstání proti libyjskému vůdci alespoň oficiálně neutrální, přestože udržovala kontakty s Kaddáfího režimem. Postupem času však začala budovat vztahy i s povstalci, jejichž Přechodnou národní radu (NTC) v září uznala.

S Kaddáfím se mělo podle ženevských konvencí zacházet jako s válečným zajatcem a ne ho zabít, prohlásil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a vyzval k vyšetření Kaddáfího smrti. Jde o další ruskou reakci na dosud ne zcela vyjasněnou smrt diktátora, kterou oznámili libyjští povstalci. Ruský prezident Dmitrij Medveděv dříve vyjádřil naději, že ukončení honu na Kaddáfího povede v Libyi k míru a demokratické vládě.

Odzbrojování Libye

Libyjští povstalci sice dopadli svrženého vůdce Muammara Kaddáfího, přesto zemi čeká spoustu problémů. Nejviditelnějším je odzbrojení. Dobytá města jsou plná zbraní, kterých se je nutné co nejdřív zbavit. Pomáhat v tom chce i Česko. V každé rodině aspoň jedna zbraň.

Zbraně mezi civilisty jsou ale časovanou bombou. I oslavná střelba do vzduchu si vybírá oběti. Co může ve finále napáchat, dokládají přední okna aut. Odzbrojení proto považují za prioritu i čeští diplomaté. „Armáda, bezpečnostní složky jsou zatím nefunkční. Pořádek v rukou mají milice, “ uvedl těsně před svým návratem do ambasády ČR v Tripolisu velvyslanec Josef Koutský. Do Tripolisu se Češi vrátili minulý týden - mezi prvními evropskými státy. Čekala je vyrabovaná ambasáda. Jak vypadala, dokazují fotografie, která ČT ministerstvo zahraničí exkluzivně poskytlo.